Kulmuni puhui keskustaväelle muun muassa EU:n elpymispaketin tarpeesta – "Vuosi ei ole ollut helppo, mutta en valita osaani"

LIVE
MTV Uutiset Live seuraa tiiviisti politiikan superviikonlopun käänteitä ja viikonlopun muita uutisia.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni piti puoluekokouksen aluksi poliittisen katsauksensa. Kulmuni puhui muun muassa koronakriisistä ja EU:n elpymisvälineestä.

Kulmunin mukaan EU:n elpymispaketti on pidettävä kertaluonteisena, ja EU:n on pystyttävä noudattamaan omia sääntöjään.

– Monen kansalaisen kysymys on kuulunut, onko siitä rahan antamisesta Italiaan mitään apua Suomen työllisyydelle ja taloudelle, sanoi Kulmuni puheessaan.

Hän sanoo, että elpymispaketin käyttö ja tuloksellisuus riippuvat siitä, miten eurooppalaiset hallitukset kohdentavat nämä rahat. 

 – Suomen viennistä Eurooppaan merkittävä osa muodostuu palveluista ja investointituotteista, joilla muissa EU-maissa tuotetaan EU:n ulkopuolelle suuntautuvaa vientiä. Niinpä talouden on elvyttävä maailmanlaajuisesti, että EU:n ja Suomenkin taloudet voivat kestävästi elpyä, Kulmuni sanoi.

Valuuttaunionin ongelmista on Kulmunin mukaan käytävä poliittinen keskustelu.

– Toistaiseksi pelkkä sopimuskuri ei ole toiminut. Onko sitä mahdollista saada toimimaan vai onko valuuttaunionissamme valuvika? Tässäkin asiassa Keskustalla on rooli sillanrakentajana. Eurosta luopumisen ja liittovaltion välissä on keskustalainen tie, sanoi Kulmuni.

Kulmuni sanoo, että elpymispaketti on käsiteltävä eduskunnassa ja sen valiokunnissa huolellisesti ja muun muassa päätösten perustuslainmukaisuus varmistaen. Kulmuni katsoo, että EU:n talouspolitiikasta on aloitettava laaja keskustelu kaikkien puolueiden kesken.

Puolueväelle puhuneen Kulmunin mukaan Suomella ei ole varaa uusiin pysyviin menoihin eikä uusia veronkiristyksiä pidä tehdä.

Puheensa lopuksi Kulmuni kiitti keskustaväkeä.

– Tämä vuosi ei ole ollut helppoa aikaa, sen myönnän. Mutta osaani en valita, vaan koen suurta ylpeyttä siitä, että olen saanut johtaa tätä yli satavuotiasta kansanliikettä, olla rakentamassa siltaa yli synkän virran uuteen aikaan ja uuteen nousuun, sanoi Kulmuni.

Kulmuni haastetaan puheenjohtajavaalissa iltapäivällä. Päähaastaja on tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Keskustan puheenjohtaja valinnan jälkeen vieraana MTV:n Uutisextrassa tänään kello 19.10 MTV3-kanavalla ja MTV-palvelussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja