Katso: Laura-Maija, 30, veti ME:n massiivisella painolla – nousi nollilta tekemään historiaa

56,5 kiloa: Laura-Maija Suur-Askola kohentaa lisäpainoleuanvedon ME:tään 70-kiloisissa 0:32
Katso: Laura-Maija Suur-Askola hilasi itsensä väkisin ylös ja veti maailmanennätyksen 56,5 kilon lisäpainolla.

Laura-Maija Suur-Askola, 30, paransi 70-kiloisten naisten lisäpainoleuanvedon maailmanennätyksen armottomaan 56,5 kiloon. Hänen nousustaan lisäpainoleuanvedon historian parhaaksi suomalaisnaiseksi tekee hämmästyttävän se, että vielä vuonna 2017 hän ei vetänyt yhtään leukaa.

Suur-Askola oli tehnyt jo ennen lauantaita lisäpainoleuanvedon kaikkien aikojen painavimman suomalaisnaisen tuloksen kaikki painoluokat huomioiden. Siihen oikeutti 55 kilon veto vuosi sitten SM-kisoissa Kempeleessä.

Jyväskylässä asuva Suur-Askola kohensi eilen kyseistä nimissään ollutta 70-kiloisten (60,170,0 kg) naisten maailmanennätystä kahteen otteeseen: ensin 55,5 kiloon ja sitten vielä 56,5 kiloon. Tulokset syntyivät lisäpainoleuanvedon SM-kisoissa Helsingin Wanhassa Satamassa.

"Kivi tipahti harteilta"

65,9-kiloiseksi lauantaina punnittu Suur-Askola kokosi itsensä mestarilliseksi, sillä hänen ensimmäinen kilpailusuorituksensa 51 kilolla epäonnistui.

– En tiedä, mitä ihmettä startissa tapahtui. Paino on sellainen, mitä vedän treeneissä kaksi kertaa. Lähtökäsky tuli yllättävän nopeasti ja koko pakkani levisi ekassa vedossa, Suur-Askola kertoi.

Suur-Askola meni ennen seuraavaa kilpailusuoritustaan tekemään vetoja harjoitustangolle mielessään, ettei suoritus 51 kilolla niin vaikea ole: se on tullut joka treenissä.

– Kivi tipahti harteilta, kun kakkosveto oli just niin helppo kuin sen pitikin olla.

Kolmas veto, 55,5 kiloa, ei ollut myöskään Suur-Askolalle uutta, vaan hän oli vetänyt moista lisäpainoa treeneissä. Se onnistui, ja Suur-Askola sai kilpailun voittajana vielä ylimääräisen neljännen suorituksen.

– Ajatukset siihen olivat, että kaiken voi jättää tähän vetoon. Kaikki, mitä lähtee.

Sen Suur-Askola veti suurella tarmolla, itseään vimmatusti ylös pala palalta hilaten. 

Näet kyseisen sinnikkään ME-suorituksen ylälaidan videolta.

– Päivän kunto oli tuossa. Treeneissä on puoli kiloa enemmän tullut, mutta treenit ovat treenejä ja kisat ovat kisoja. Energiataso kisoissa on aina ihan eri.

– Olen tosi ylpeä, että ekan vedon jälkeen pasmat eivät menneet ihan sekaisin pidemmäksi aikaa, vaan sain koottua itseni.

"En sano kuuttakymmentä kiloa nyt"

Suur-Askola motivoituu enemmän itseään kuin muita vastaan kilpailemisesta. Kaikkien aikojen kovimman suomalaisnaisen tuloksen tekeminen on ajanut häntä eteenpäin, ja hänen sanojensa mukaan ”nälkä kasvaa aina syödessä”. 

Suur-Askola samalla kuitenkin myös tyynnytteli puheita pohtiessaan tulevaa.

– Menin viime SM:ien jälkeen sanomaan ääneen maagisen 60 kiloa. Menimme aika lailla kauemmas siitä, kun olimme jo tosi lähellä viime vuonna. 

– Nyt en sano enempää. Sanotaan, että tavoitteet ovat vielä korkealla, mutta en sano kuuttakymmentä kiloa nyt.

Räjähdysmäistä kehitystä

Suur-Askola kiittää valmentamisestaan ja saamastaan harjoitusseurasta miestään Antti Rantasta, jonka kanssa hän vaihtoi tunteikkaan halauksen heti kisansa onnistuneen päätöksen jälkeen ja oli suuntaamassa juhlistamaan maailmanennätystä risteilylle Tallinnaan.

Heidän yhteistyönsä on kantanut valtaisalla tavalla hedelmää. Myös tankotanssissa tätä nykyä kilpaileva ja lajia opettava Suur-Askola alkoi urheilla vuonna 2017, eikä hän saanut vedettyä ensimmäisellä yrittämällään yhtään leukaa.

– "Lapellahan" on siitä hauska tausta, että hänellä ei ole mitään urheilutaustaa ennen sitä. Hän meni tankotanssitunnille, ja mainitsin hänelle, että hän voisi ottaa leuanvetoa oheisharjoitteluna, Rantanen sanoi.

Kehitys oli räjähdysmäistä.

– Ekoissa treeneissä ei mennyt vielä leukoja, mutta katsoin, että aika lähellä oli. Seuraavana päivänä kun tulimme, meni jo kaksi tai kolme leukaa kerralla. Ehkä kuukausi siitä, niin teimme jo kympillä toistoja, Rantanen kertasi.

"Kutosella alkavaa jossain vaiheessa"

Vuonna 2019 Suur-Askola alkoi vetää lisäpainoilla, ja vuonna 2020 hän alkoi kilpailla. Menestys on sittemmin ollut vakuuttavaa.

Rantanen kiteyttää, että Suur-Askolalla on lahjoja, mutta yhtä lailla on tehty myös paljon määrätietoista työtä. Valmentajamies osasi varmasti sujuneiden harjoitusten perusteella odottaa Suur-Askolalta uutta maailmanennätystä. 

– Olen tosi ylpeä, miten Laura-Maija kasasi itsensä ekan vedon jälkeen. +50 kiloa on ollut jo varma aloitusrauta. Hän taistelee vikalla vedolla melkein aina 55–60 kilosta.

Rantanen ei halua olla asettamassa Suur-Askolalle kattoa, mutta povaa tulosten yhä nousevan.

– Kyllä minä uskon, että kutosella alkavaa sieltä varmaan jossain vaiheessa tulee.

Lue myös:

    Uusimmat