Noora, 36, "juoksi vessaan" pinteestä päästyään – sitten syntyi maailmanennätys

Noora Kärkkäinen tekee yli 70-kiloisiin uuden ME:n: leuanvedossa lisäpainona 51 kiloa 0:35
Näin Noora Kärkkäinen teki uuden maailmanennätyksen 51 kilon lisäpainolla – katso video.

Noora Kärkkäinen, 36, onnistui vaikeassa painonnostossa ja teki sen jälkeen uuden lisäpainoleuanvedon maailmanennätyksen yli 70-kiloisten naisten sarjassa. Hänen hallussaan ollut ME koheni kilolla 51 kiloon.

Liedossa asuvalla Kärkkäisellä oli ennestään vyöllään yli 70-kiloisten ME: hän oli vetänyt 50 kiloa vuonna 2022. Lauantaina Kärkkäinen pisti lisäpainoleuanvedon SM-kisoissa Helsingin Wanhassa Satamassa kuitenkin vielä paremmaksi. 

Kilpailun onnistuneilla 44 kilon ja 48 kilon vedoilla aloittanut Kärkkäinen veti kolmannella yrityksellään 50,5 kiloa. Sarjansa voittajana hän sai ylimääräisen yrityksen ja paransi sillä ME:tä entisestään 51 kiloon.

Katso ylälaidan videolta, miten Kärkkäinen puristi 51 kilon toiston.

– Aina ennen kisaa on vaikea sanoa, mikä on päivän kunto, kun on kevyempi jakso alla. Kaikki vedot tuntuivat kuitenkin yllättävän hyviltä, Kärkkäinen sanoi.

Kärkkäinen valotti painonnoston olleen hänelle tiukka, mutta hän onnistui pääsemään vaadittuun yli 70 kilon lukemaan asteltuaan vaa'alle 70,2-kiloisena.

Ruokaa ja nesteitä oli saanut mättää urakalla.

– Eikä saanut käydä vessassa. Aika juosten sai vessaan mennä suoraan vaa’alta.

"Katsotaan vielä ensi vuonna"

Maailmanennätys tuntui kokeneesta vetäjästä "tosi hyvältä".

– Minulla alkaa ikä tulla vastaan. Suunta kääntyy laskuun jossain kohtaa väkisin, niin hyvä, että vielä pystyy, syksyllä 37 vuotta täyttävä Kärkkäinen tuumi.

Kärkkäinen on kirkkaita laji-ikoneita. Hänestä tuli vuonna 2018 historian ensimmäinen yli 50 kiloa vetänyt nainen, kun hän sai tuolloin alle 70-kiloisten sarjassa tuloksekseen 51 kiloa. Alle 70-kiloisten maailmanennätys ja lajin historian painavin suomalaisnaisen tulos on nykyään Laura-Maija Suur-Askolan lauantaina vetämä 56,5 kiloa, kun taas Kärkkäinen on sarjassa suomalaisena kakkosena 53 kilolla.

Kärkkäistä kutkuttaisi tehdä alle 70-kiloisissa oma ennätys 54 kilolla.

– En tiedä, onko se liian kaukana ikä huomioiden, mutta katsotaan.

Nälkää naisella on edelleen.

– Läheiset aina kysyvät, koska sinä lopetat. ”Katsotaan vielä ensi vuonna.”

Tulokset ovat puhuneet yhä puolestaan.

Lue myös:

    Uusimmat