Katso ja vertaile: Antti Rinteen ja Sanna Marinin puheissa kuultiin selkeä sävyero, tässä puheiden mielenkiintoisimmat kohdat – "Tämä oli varmasti hyvä retorinen veto"

Antti Rinteen ja Sanna Marinin puheiden aluissa selkeä sävyero – vertaa itse! 3:22
Antti Rinteen ja Sanna Marinin puheiden aluissa selkeä sävyero – vertaa itse!

SDP:n edustajat ovat tänään kokoontuneet Tampere-talolle puolueen 46. puoluekokoukseen, jossa kuultiin sekä Antti Rinteen että Sanna Marinin puheet. 

Toukokuusta 2014 SDP:n puheenjohtajana toiminut Antti Rinne avasi tapahtuman lyhyellä avajaispuheellaan. 

Myöhemmin väistyvä puheenjohtaja piti toisen, huomattavasti pidemmän puheen, joka oli samalla hänen viimeisensä SDP:n puheenjohtajana. 

Tämän jälkeen puhujakorokkeen otti haltuunsa pääministeri sekä SDP:n tuleva puheenjohtaja Sanna Marin

Siinä missä Rinne lopetti puheensa reilussa 20 minuutissa, pääministeri Marin piti puheensa ytimekkääksi noin 10 minuutin mittaisena. 

– Puheessa oli vähän suorittamisen makua. Siinä oli odotetut sosiaalidemokraattiset teemat: oli taloutta, ja ajankohtaista koronaa, MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki analysoi Rinteen puhetta. 

Katso yllä olevalta videolta, miten paljon Antti Rinteen ja Sanna Marinin puheiden aloitus erosi toisistaan. 

Lisäksi Rinne palasi puheessaan muistelemaan, miten SDP löysi hänen johdollaan uudistamisen suunnan.

– Antti Rinne halusi selkeästi muistuttaa omasta roolistaan, että tässä ei oltaisi nyt gallupin ykkösenä pääministeripuolueena ilman tätä työtä, Lehtimäki pohtii. 

Vallanhimoiset valtapelit

Rinteen puheessa Lehtimäki ja MTV:n politiikan toimittaja Juha Kaija kiinnittivät huomiota etenkin puheen loppupuoliskoon, jossa väistyvä puheenjohtaja otti esille valtapelin ja toimivan johdon kampittamisen.

Oletettavasti Rinne viittasi vuoden 2014 puoluekokoukseen, jolloin puheenjohtajuudesta taistelivat Rinne ja Jutta Urpilainen. Heistä Rinne voitti niukalla äänienemmistöllä. 

– Siinä käytiin erittäin repivä puheenjohtajakampanja, puolue jakaantui ja näitä vanhoja haavoja, kaunoja paikkailtiin todella pitkään. 

– Jos SDP haluaa säilyttää vahvan asemansa, heillä on erittäin suosittu ja pidetty pääministeri, tällaisiin valtapeleihin ja klikkeihin ei pitäisi mennä. 

– Tämä oli kyllä kiinnostava kohta puheessa, se jäi eniten mieleen, Lehtimäki toteaa. 

Katso Antti Rinteen viimeinen puhe puolueen puheenjohtajana:"SDP on taas aikaansa edellä" 22:12
Antti Rinne väistyy SDP:n puheenjohtajan paikalta – katso hänen viimeinen puheensa puolueen puheenjohtajana: "SDP on taas aikaansa edellä"

Pääministerimäinen, yllätyksetön puhe

Rinne aloitti puheensa muistellen menneitä, kun taas Marin tarttui spontaanisti aiemmin Tampere-talon portailla median hänelle esittämään kysymykseen vessan siivoamisesta.

– Tämä oli varmasti hyvä retorinen veto, Kaija sanoo Lehtimäen kerrattua Marinin puheen sympaattista alkua. 

Kuten Rinne, myös Marin otti puheessaan esille koronakriisin. Lehtimäen ja Kaijan mukaan tämä osuus puheesta ei tuonut kuulijoille mitään uutta. 

– Tuli fiilis, että olen kuullut nämä aika monta kertaa. Aivan kuin olisi ollut kuuntelemassa, kun pääministeri puhuu kansalaisille Säätytalon infossa, kun on koronainfo X, Lehtimäki moittii. 

Katso pääministeri Sanna Marinin puhe kokonaisuudessaan:"Olen ylpeä, että elän maassa jossa pääministeri siivoaa itse vessat" 11:52
Pääministeri Sanna Marin: "Olen ylpeä, että elän maassa jossa pääministeri siivoaa itse vessat" – katso puhe kokonaisuudessaan

Missä kiitos?

Lehtimäki ja Kaija kuitenkin olettavat, että Marin piti tarkoituksella tänään pääministerimäisen, yllätyksettömän puheen. 

– Ei ollut hyviä tai huonoja yllätyksiä – perusvarmaa suorittamista. Ehkä sitä omaa ajattelua voidaan linjata puheenjohtajana maanantain linjapuheessa, Kaija spekuloi. 

Siinä, missä väistyvä puheenjohtaja Antti Rinne muisti pääministeri Marinia puheessaan, pääministeri ei esittänyt kiitoksia väistyvälle puheenjohtajalle. 

– Ehkä se tulee huomenna, kun hänet on valittu puheenjohtajaksi, Lehtimäki ennakoi.

Valtataisteluja, vessan siivoamista… Politiikan toimittajamme käyvät puheiden parhaat palat läpi: ”Tämä jäi eniten mieleen” 10:59
Valtataisteluja, vessan siivoamista… Politiikan toimittajamme käyvät puheiden parhaat palat läpi: ”Tämä jäi eniten mieleen” 


Lue myös:

    Uusimmat