SDP:n puoluekokouksessa esitetään veroa "tekemättömästä työstä" – aloitteella halutaan täysimääräinen eläke myös osa-aikaisille työntekijöille

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Seuraa SDP:n puoluekokouksen suoraa lähetystä MTV Uutiset Livessä alkaen kello 11.30!

SDP:n puoluekokouksessa on esillä aloite, jolla halutaan taata täysimääräinen eläke myös osa-aikaisille työntekijöille ja verottaa työnantajia, jotka käyttävät osa-aikaisia, nollatuntisopimuksella työskenteleviä tai alustamallin työntekijöitä.

Tekemättömän työn vero. Kyllä, tällä nimellä löytyy aloite SDP:n tulevan viikonlopun puoluekokouksen listoilta.

Niin sanottuja epätyypillisiä työsuhteita kuten osa-aikatyötä koskevan puoluekokousaloitteen on tehnyt ay-vaikuttaja ja kaupunginvaltuutettu Petri Partanen, pääluottamusmies ja Teollisuusliiton valtuuston jäsen.

– Aloitteen perusidea on antaa täysimääräinen eläke myös osa-aikaisille työntekijöille riippumatta siitä, tekevätkö he täyttä työaikaa vai eivät”, Partanen selittää aloitettaan Puheenvuoron blogissaan.

Kutkuttavan nimen takana aloite tarkoittaa käytännössä haittaveroa, joka kohdistuisi työnantajiin, jotka käyttävät osa-aikaisia, nollatuntisopimuksella työskenteleviä tai alustamallin työntekijöitä.

Partasen aloitteen mukaan Suomessa ”on työnantajia, jotka hyötyvät työntekijöiden työsuhteiden epämääräisyydestä ja pirstaloitumisesta”, ja ”näitä töitä teettäville työnantajille tulisi asettaa haittavero, koska he hyötyvät näiden työaikamuotojen teettämisestä mm. siten, että voivat vältellä ylitöiden maksamista, palkallisten vapaiden kertymistä, sairausajan korvauksen maksamista, työterveyshuollon järjestämistä ja työsuhde-etujen kerryttämistä”.

Esimerkiksi palvelualalla osa-aikatyö on yleistä, ja Partasen mukaan työvoiman oletetaan olevan käytettävissä aina silloin kun tarvetta on – mutta ”työnantajan ei tarvitse maksaa työntekijälle varallaolosta”.

SDP:n piiripäättäjiltä pääministerille koronakriisin hoidosta liki kymppi – Kiurulle moitteita epäselvästä viestinnästä 2:37

Pääministerille SDP:n piiripäättäjiltä liki kymppi koronan hoidosta – Kiurulle moitteet epäselvästä viestinnästä

”Tekemättömän työn vero” tarkoittaisi sitä, että työnantaja maksaisi työntekijästä täyden työeläkemaksun ”viikkotyötuntimäärän perusteella, riippumatta siitä mitä hänen viikoittaiseksi työajaksi on työsopimuksessa päätetty”.

– Työeläkemaksu on palkan sivukulu, joka on suuruudeltaan noin 25%. Käytännössä homma toimisi niin, että jos työntekijällä on töitä vain 2/3 osaa täydestä mahdollisesta työajasta, maksaisi työnantaja tämän noin 25% työeläkemaksun myös tältä puuttuvalta 1/3 osalta, vaikka työntekijä ei olisikaan töissä, Partanen esittelee.

– Uskon että tästä aiheutuva noin lisäkulu työnantajalle kannustaisi työnantajaa tarjoamaan työtunteja aina ensimmäisenä työntekijöille joilla täysi työaika ei toteudu, joka parantaisi heidän ansioitaan, sekä helpottaisi työnantajien työvoimapulaa niillä aloilla, joilla on yleistä tarjota vain vajaata työaikaa täyden työajan sijaan.

Aloitteen mukaan esimerkiksi työpaikassa, jossa työskentelee kymmenen työntekijää, joille annetaan vain kaksi kolmasosaa täysistä työtunneista, olisi ”tekemätöntä työtä 10/3 osaa eli 3,3, työntekijän verran”. Työnantajalle tulisi maksettavaksi haittavero, joka määräytyisi tekemättömien tuntien määrän ja ”työsuhteen haitallisuuden” mukaan, aloitteessa kerrotaan.

Hänen ehdotuksensa mukaan haittavero ei velvoittaisi työnantajaa, jos työaika on osa-aikainen työntekijän omasta aloitteesta tai jos työntekijä on päätoiminen opiskelija.

Puoluehallitukselta tyrmäys

Sdp:n puoluehallitus ei esitykselle lämpene. Päätösesityksessään puoluehallitus ”yhtyy aloitteen tavoitteeseen epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien aseman parantamisesta”, mutta ei pidä esitettyä haittaveroa tarkoituksenmukaisena ratkaisuna.

Puoluehallituksen kannan mukaan epätyypillisistä työsuhteista on haittaa, jos työntekijät joutuvat toimimaan niissä pitkiä aikoja vasten tahtoaan, mutta puoluehallituksen mukaan epätyypillisistä työsuhteista on myös hyötyä.

– Ne voivat olla esimerkiksi osatyökykyisille, opiskelijoille, perhevapailta palaaville tai eläkeläisille tapa päästä työelämään tai pysyä siellä.”

– Ei voida myöskään pitää perusteltuna sitä, että epätyypillisiä työsuhteita syrjittäisiin esimerkiksi huomattavasti korkeamman verotuksen kautta.

Sdp:n puoluehallituksen mukaan pelikenttää tulee sen sijaan tasata eri työmuotojen välillä, mihin tähtää muun muassa sdp:n poliittiseen ohjelmaan sisältyvä yleisturvaksi kutsuttu sosiaaliturvauudistus.

Lue myös:

    Uusimmat