Sanna Marin ärähti, kun häneltä kysyttiin vessansa siivoamisesta – puheessaan hän sanoi kuitenkin olevansa ylpeä johtaessaan maata, jossa pääministerit itse pesevät vessansa

11:52
Katso pääministeri Marinin puhe SDP:n puoluekokouksessa kokonaisuudessaan tästä!

Pääministeri Sanna Marin sanoo olevansa ylpeä saadessaan elää hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa pääministeritkin siivoavat itse kotinsa. 

– Olen ylpeä siitä, että saan elää ja toimia yhteiskunnassa ja johtaa maata, jossa pääministerit itse siivoavat ja pesevät oman kotinsa vessat, jossa presidentit voivat matkustaa metrolla ja raitiovaunulla ja jossa meidän keskeisillä asemilla olevat päättäjät voivat käydä itse kaupassa ja heidän lapsensa voivat käydä tavallisessa päivähoidossa muiden lasten kanssa, hän sanoi poliittisessa katsauksessaan SDP:n puoluekokouksessa.

Hän saapui kolmipäiväiseen kokoukseen maski kasvoillaan ja kertoi hyväntuulisena tulleensa Tampereelle jo eilen ja siivonneensa ensi töikseen kotinsa, kuten tapoihinsa kuuluu.

– Ensimmäinen asia, mitä tein, oli että laitoin paikat kuntoon, siivosin ja pesin vessan. Se on itselle sellaista rauhoittumista ja rentoutumista. Selventää ajatuksia, kun saa tehdä käsillä asioita, hän kertoi medialle Tampere-talon rappusilla ennen kokouksen alkua.

Myöhemmin Marin reagoi Twitterissä hänen siivoamiseensa liittyneeseen kysymykseen.

– SDP:n puoluekokous alkoi Tampereella. Ensimmäisiä asioita, joita media minulta kysyi oli, että siivositko kotona Tampereella. Vastaus oli, että kyllä siivosin. Voin vastaisuuden varalle kertoa, että vastaus tulee joka kerta olemaan sama. Sitä ei liene tarpeen enää kysyä, Marin kuittaa.

"Voin puoluekokouksessa tuoda omaa sosiaalidemokraattista ajatteluani vahvemmin esiin"

Hän sanoo puoluekokouksen olevan niitä harvoja paikkoja, joissa hän voi pääministerinä ja myös tulevana SDP:n puheenjohtajana tuoda omaa sosiaalidemokraattista ajattelua vahvemmin esiin. Hänen mukaansa pääministerin roolista on muuten vaikea irrottautua.

– Se on instituutio, jota edustan, ja silloin ei irtiottoja hirveästi voi tehdä, mutta puoluekokouksessa näen, että puhutaan ensisijaisesti puolueen puheenjohtajana.

Hän sanoi odottavansa puoluekokoukselta vilkasta ja hyvää keskustelua, eteenpäin katsovaa tulevaisuususkoa ja niitä linjauksia, joita puolue tulevina vuosina toteuttaa.

Marin valitaan puoluejohtajaksi huomenna, sillä hänellä ei ole vastaehdokkaita. Myös Antton Rönnholm on ainoa ehdokas puoluesihteeriksi, joten hän jatkaa tehtävässä myös seuraavan puoluekokouskauden.

Puoluekokoukseen saapuu noin 730 osallistujaa, joista 500 on kokousedustajia. Kokouksen arvioidaan päättyvän maanantaina iltapäivällä, jolloin kuullaan myös Marinin linjapuhe.

Marin uskoo varapuheenjohtajakisan sytyttävän kokousväkeä

Marin uskoo, että varapuheenjohtajakisa sytyttää kokousväkeä. Hän odottaa mielenkiinnolla ehdokkaiden puheenvuoroja.

Ehdolla ovat liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, ensimmäisen kauden kansanedustajat Aki Lindén, Niina Malm ja Matias Mäkynen sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri, nykyinen 3. varapuheenjohtaja Ville Skinnari. Eduskunnan ulkopuolelta kisaan on lähtenyt PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.

– Uskon, että saadaan oikein hyvä joukkue puolueelle tulevallekin puoluekokouskaudelle, Marin sanoi.

Puoluevaltuuston puheenjohtajakisassa Lindén haastaa istuvan puheenjohtajan, kuntaministeri Sirpa Paateron.

Marin ei paljastanut etukäteen, mitä aikoo omassa puheenjohtajaehdokaspuheessaan nostaa esille. Hän sanoi pitävänsä useita puheenvuoroja kokouksen aikana ja pyrkivänsä rytmittämään niitä siten, että ei toistaisi samoja asioita joka kohdassa.Jokainen puoluekokous on Marinin mielestä merkittävä, mutta tästä tekee poikkeuksellisen se, että SDP on pääministeripuolue

.– On ymmärrettävää, että kun ollaan hallitusvastuussa, eritoten pääministeripuolueena viedään hallituksen yhteistä viestiä ja linjaa eteenpäin.

Marin on ollut puoluejohdossa kuusi vuotta, 1. varapuheenjohtajana 2017–2020 ja 2. varapuheenjohtajana 2014–2017.

– Olemme laatineet poliittisen ohjelman, joka täällä nyt käsitellään. Olemme tehneet poikkeuksellisen eteenpäin katsovaa tulevaisuuspolitiikkaa, ohjelmatyötä. Minusta se on asia, jota pitää tulevallakin puoluekokouskaudella jatkaa.

Marin sanoi myös, että maan hallituksessa ei ole vielä keskusteltu Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin tilanteesta. Hän sanoi, että hallitus seuraa tarkoin, mitä asiassa ilmenee.

– Tasavallan presidentti on käynyt keskustelua Venäjän valtion johdon kanssa. Tietenkin tämän kaltaisessa tilanteessa on syytä perin juurin selvittää, mistä on ollut kyse.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja