Suomen seuraavan pääministerin valinta lähestyy: Puheet pidetty

32:22

SDP:n puoluevaltuuston kokous on käynnissä, ja pääministeriehdokkaat eli eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ovat pitäneet 15 minuutin puheenvuorot.

Kannatuspuheenvuorojen jälkeen puoluevaltuusto äänestää pääministeristä.

Myöhemmin illalla valitaan vielä riviministerit. Seuraaja valitaan ainakin kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle (sd.), joka erosi viime viikon perjantaina. Jos Marin valitaan pääministeriksi, myös hänelle valitaan seuraaja.

"Pääministerinä minulla olisi isot korvat ja pieni suu"

Molemmat ehdokkaat saivat raikuvat aplodit, joten niiden perusteella ei pysty tekemään johtopäätöksiä voittajasta.

Ensimmäisenä aakkosjärjestyksen mukaan puhunut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman korosti puheessaan muun muassa ilmastotoimien roolia ja tasa-arvon rakentamista. Lindtman myös nosti esille pääministerin roolin politiikan myrskyjen keskellä.

– Pääministerin pitää vakauttaa politiikkaa niin, että kansalaiset voivat aloittaa aamunsa levollisin mielin, Lindtman sanoi.

Pitkin puhettaan pääministeriehdokas myös korosti yhteistyön ja muiden kuuntelemisen roolia.

– Pääministerinä minulla olisi isot korvat ja pieni suu, Lindtman kehui.

Myös kannatuspuheissa korostettiin myös Lindtmanin kykyä kuunnella ja olla kiinnostunut kaikista, myös aloittelevista politiikoista. Lindtman tunnusti, että hänellä on voimakas kilpailuvietti ja voittamisen halu.

Marin keskittyi yhteisöön

Puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin puheessa kuului selkeä yhteishengen nostattaminen.

Hän painotti puheessaan kokemustaan sairastuneen puheenjohtajan ja tuolloin SDP:n pääministeriehdokkaana olleen Antti Rinteen sijaisena vaikeana aikana vaalikeväänä ja sen jälkeen saavutettua vaalivoittoa eduskuntavaaleissa.

– Me onnistuimme, koska me seisoimme yhdessä rintamassa ja meillä oli yhteinen päämäärä: muuttaa Suomen suunta, Marin sanoi.

Hän myös nosti esiin ministerikokemuksensa ja korosti puheessaan pääministerille kuuluvia tehtäviä ja rooleja enemmän kuin Lindtman.

Marin kävi myös läpi tukalaa poliittista tilannetta.

– Työmarkkinatilanne on hyvin vaikea. Huomenna satatuhatta ihmistä on lakossa. Ulkoministeriössä kuohuu. Hallituksen rivit on saatava suoriksi, luottamus ja toimintakyky on palautettava.

– Hyvät toverit, minä olen tilanteen tasalla, hän vakuutti.

Kannatuspuheenvuoroissa Marinia luonnehdittiin uuden sukupolven johtajaksi, joka ei väistä vastuuta, vaan osoittaa vahvaa sitoutumista.

– On hienoa, että tässä maassa on mahdollista, että sukupuolesta tai iästä riippumatta pätevimmät valitaan yhteiskunnan kovimpiin tehtäviin. Minä olen osoittanut kykyni. Joka kerta, Marin sanoi puheessaan.

Uutista päivitetty 8.12.2019 kello 19:29.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja