Mainos

Katseohjattu tietokonesanakirja kohta todellisuutta

Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella on ryhdytty tutkimaan katseen käyttämistä tietokoneen ohjaukseen. EU:n rahoittamassa tutkimuksessa pyritään kehittämään katseohjattu automaattinen sanakirjaohjelma.

Sanakirjaohjelma tarjoaa apuaan, kun tietokoneen ruudulta tekstiä lukevan katse pysähtyy ongelmalliseen sanaan. Ohjelma huomaa katseen pysähtymisen ja näyttää sanan käännöksen sanakirjaohjelman ikkunassa, kun käyttäjän katse siirtyy ikkunaan. Käyttäjän katsekohde tietokoneen näytöllä pystytään määrittelemään videotekniikan avulla. Tarvittavat laitteet ovat vielä hyvin kalliita.

Tutkimushankkeessa mukana oleva saksalainen yritys on onnistunut pienentämään tarvittavan tekniikan silmälasien kaltaiseen laitteeseen. Jos laite tulee yleiseen käyttöön, sen valmistuskustannusten uskotaan jäävän muutamaan sataan markkaan.

Sovelluksen kehittämisessä ovat mukana myös englantilainen Nottinghamin yliopisto, kotimainen kieliteknologiayritys Conexor ja italialainen multimediasovellusta kehittävä Giunti Interactive Labs. Tampereen yliopisto vetää hanketta, jonka kokonaisbudjetti on noin 12 miljoonaa markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.