Katri Kulmunilla on kolme haastajaa keskustan puheenjohtajakisassa – ennakkosuosikki Saarikko, vaivihkaa puheenjohtajistoon noussut Honkonen ja Posi TV:n perustaja Tiainen

LIVE
MTV Uutiset Live on jatkuva uutiskanava, jonka kautta näet päivän tärkeimmät ja kiinnostavimmat uutiset. Livessä seurataan politiikan superviikonloppua, lähetys perjantaina noin kello 13.45 alkaen.

Keskustan puheenjohtaja valitaan Oulun puoluekokouksessa huomenna.

Puheenjohtajaehdokkaat ovat istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen ja media-alan yrittäjä Ilkka Tiainen. 

Katri Kulmuni

Katri Kulmuni on toiminut viime syyskuusta saakka keskustan puheenjohtajana. Tuolloin hän voitti puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) äänin 1 092–829.

Kulmuni nousi eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa. Toisella kaudellaan vuonna 2019 hänet valittiin kesäkuusta joulukuuhun 2019 toimineen Antti Rinteen (sd.) hallituksen elinkeinoministeriksi ja myöhemmin saman vuoden aikana Juha Sipilän (kesk.) seuraajaksi keskustan puheenjohtajaksi. Hallituksen vaihtumisen yhteydessä Kulmunista tuli Marinin hallituksen valtiovarainministeri.

Kesäkuun alussa Kulmuni piti tiedotustilaisuuden, jossa hän ilmoitti jättävänsä eroanomuksen tasavallan presidentille valtioneuvoston valtiovarainministerinä.

Suomen Kuvalehti oli paljastanut, että Kulmuni oli saanut yksityiseltä konsulttiyritykseltä viestintäpalveluita 56 000 eurolla. Viestintäpalvelujen katsottiin hyödyttäneen osittain Kulmunia vain henkilökohtaisesti. Koulutukset oli maksatettu ministeriöillä.

Annika Saarikko

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on ollut keskustaväen ennakkosuosikki puolueen puheenjohtajaksi.

Keskustan kolmannen kauden kansanedustaja ja entinen perhe- ja peruspalveluministeri palasi tiede- ja kulttuuriministeriksi elokuun alussa vanhempainvapaalta. 

Sipilän johtamassa hallituksessa Saarikko toimi perhe- ja peruspalveluministerinä vuosina 2017–2019. Tuolloin hänen aikansa kului pitkälti soteasioiden parissa. 

Puolueen varapuheenjohtajaksi Saarikko nousi jo 26-vuotiaana. Varapuheenjohtajana hän toimi vuodet 2010–2016.

Petri Honkonen 

Petri Honkonen on keskustan varapuheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja.

Puolueen varapuheenjohtajana hän on toiminut viime syyskuusta ja kansanedustajana vuodesta 2015 saakka. Hän nousi puolueen puheenjohtajistoon viime syksynä samalla, kun ikätoveri Kulmuni valittiin puheenjohtajaksi. 

Puheenjohtajana Honkonen vaatisi itselleen ministerinsalkkua, sillä Honkosen mukaan keskustan puheenjohtajan on oltava hallituksessa. Kulmunin malli, jossa puoluetta johdettaisiin hallituksen ulkopuolelta, on Honkosen mielestä mahdoton.

Ilkka Tiainen 

Neljäs puheenjohtajaehdokas Ilkka Tiainen tekee paluun politiikkaan. 

Tiainen on toiminut yrittäjänä vuodesta 1999. Silloin hän jätti aktiivisen politiikan Keskustan nuorisojärjestössä NKL:ssä. Tiainen on ollut myös keskustan jäsen vuosina 1996-2012. 

Tiainen tunnetaan taiteilijanimellä Ike Novikoff. Hän perusti kevättalvella nettitelevisiokanava Posi TV:n, joka keskittyy positiivisiin uutisiin ja tarinoihin.

Puoluejohtajan paikan lisäksi Tiainen kertoo havittelevansa tiede- ja kulttuuriministerin salkkua. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja