Keskustan uusi puheenjohtaja on Katri Kulmuni

5:07

Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi on valittu elinkeinoministeri Katri Kulmuni. Hän sai Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa järjestetyssä puheenjohtajavaalissa 1 092 ääntä.

Toiselle sijalle jäi puolustusministeri Antti Kaikkonen 829 äänellä.

32-vuotias Kulmuni on luvannut paneutua puheenjohtajana puoluetyöhön ja tuoda kentän äänen paremmin kuuluviin. Kulmuni on kaavaillut varaavansa joka viikosta kaksi päivää puolueen asioille.

Keskusta valitsi uuden puheenjohtajan, koska Juha Sipilä päätti luopua tehtävästä keväisen eduskuntavaalitappion jälkeen.

Kouvolassa oli paikalla 1 951 äänioikeutettua edustajaa. Ääniä annettiin yhteensä 1 922 kappaletta, joista yksi hylättiin.

Puheenjohtajakisasta oli kiinnostunut myös hartolalainen Jari Tasanen, mutta kukaan ei tehnyt hänestä virallista esitystä.

Uuden puheenjohtajan odotetaan puhaltavan uutta henkeä keskustan kenttään ja kääntävän puolueen kannatuksen nousuun. Viime viikolla julkaistussa HS-gallupissa keskusta oli viidenneksi suosituin puolue 12,1 prosentin kannatuksella.

Perunamaalta tulevaisuuteen 

Äänestystä edeltäneen puheen aikana kokousväki esitti Kulmunille tasaisesti ja raikuvasti suosiota. Puhe oli rakennettu sadonkorjuuvertausten varaan ja hän muisteli, kuinka oli pienenä kitkenyt perunamaata. 
– Kun juurista pitää huolta, ne tuottavat satoa syksystä toiseen.
Kulmuni korosti sitä, että keskusta ja sivistys kuuluvat Suomeen. Hän otti esiin muun muassa läpi maan ulottuvan korkeakouluverkoston.

Lisäksi Kulmuni mainitsi puheessaan, että keskusta ja sitä edeltänyt maalaisliitto on ennenkin valinnut nuoria puheenjohtajia vaikeina aikoina, kuten Kyösti Kallion ja Esko Ahon.

– Riittävästi kokemusta, riittävästi ymmärrystä, katse tulevaisuuteen, Kulmuni summasi.
Kulmuni kertoi olevansa seuraavan sukupolven johtaja. Kaikkosen tapaan hän nostatti taistelumielialaa.

– Lupaan vain yhden asian: kaikkeni keskustan eteen, Kulmuni sanoi.

Keskustan varapuheenjohtajaksi valittiin Petri Honkonen

Keskustan varapuheenjohtajaksi on valittu Petri Honkonen. Hän sai äänestyksessä 971 ääntä, kun hänen vastaehdokkaansa Mikko Kärnä keräsi 620 ääntä. Äänestyksessä hylättyjä ääniä oli 11.

Honkonen on 32-vuotias toisen kauden kansanedustaja Keski-Suomesta. 38-vuotias Kärnä toimi suuren osan viime vaalikaudesta kansanedustajan paikalla varasijan kautta. Kevään vaaleissa hänet valittiin suoraan Lapin vaalipiiristä.

Puolueen muut varapuheenjohtajat ovat Hannakaisa Heikkinen ja Juha Rehula, joiden jatkosta ei äänestetty.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja