Keskusta ehdottaa uudeksi maa- ja metsätalousministeriksi Antti Kurvista, Petri Honkonen nousemassa tiede- ja kulttuuriministeriksi

Antti Kurvinen siirtyy maa- ja metsätalousministeriksi, Petri Honkosesta uusi tiede- ja kulttuuriministeri 8:44
Näin puheenjohtaja Annika Saarikko kommentoi puolueen valintoja

Jari Leppä luopuu salkustaan etuajassa tehdäkseen tilaa uusille kasvoille.

Keskusta on ehdottaa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän seuraajaksi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista. Ehdokas uudeksi tiede- ja kulttuuriministeriksi on Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen.

MTV Uutiset Live näyttää tiedotustilaisuuden suorana heti kokouksen päätyttyä.

Leppä ei ole asettumassa enää ehdolle ensi vuoden eduskuntavaaleissa, vaan ilmoitti olevansa valmis luopumaan salkustaan etuajassa ja tekemään näin tilaa uusille kasvoille.

Ministerit nimetään virallisesti valtioneuvoston jäseniksi/tehtäviinsä myöhemmin keväällä.

Maatalousministeri Kauhavalta

Kauhavalainen Kurvinen on taustaltaan luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, ja hän on toiminut aiemmin muun muassa keskustanuorten puheenjohtajana. Eduskuntaan hän nousi vuosi 2015.

Vaalikauden alkupuolella Kurvinen toimi eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana.

Uusi ministeri aloittaa tilanteessa, jossa maataloustuottajien tilanne on ollut heikko energian ja lannoitteiden hintojen voimakkaan nousun seurauksena.

Taustalla on myös viime kesän kuivuuden aiheuttama kehno sato, minkä lisäksi Venäjän sota Ukrainassa sotkee maailmankauppaa ja koko maailman elintarvikehuoltoa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johtama ministeriryhmä on hahmotellut, että maatalouden tilannetta pyrittäisiin helpottamaan 300 miljoonan euron tukipaketilla.

Varapuheenjohtajasta Kurvisen seuraajaksi

Myös Honkonen on toisen kauden kansanedustaja. Hän on kotoisin Saarijärveltä Keski-Suomesta ja valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2014 eli vuotta ennen valintaansa kansanedustajaksi. Honkonen on koulutukseltaan historian ja yhteiskuntaopin opettaja.

Keskustan nuorempaa polvea edustava 34-vuotias Honkonen on toiminut puolueen varapuheenjohtajana syksystä 2019 alkaen. Hän haki puolueen puheenjohtajaksi vuotta myöhemmin, mutta jäi äänestyksessä kolmanneksi.

Tällä vaalikaudella Honkonen on toiminut eduskunnassa perustuslakivaliokunnan jäsenenä.

Tiede- ja kulttuuriministerin pesti on vaihtunut usein, sillä Honkosesta on tulossa neljäs henkilö tehtävässä tällä vaalikaudella. Ensimmäisenä salkkuun tarttui Annika Saarikko, jonka äitiysvapaan ajan tehtävää hoiti Hanna Kosonen. Saarikon siirryttyä valtiovarainministeriksi tehtävään nimitettiin Kurvinen. Nimike on tällä vaalikaudella käytössä ensimmäistä kertaa.

Naisehdokkaat ennakkoon vahvoilla

Naisehdokkaat olivat ennakkoon vahvoilla, koska keskustan viisihenkisessä ministeriryhmässä on tällä hetkellä vain yksi nainen, puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Keskustanaisten hallitus tuki tehtävään Keski-Suomen vaalipiiriä edustavaa neljännen kauden kansanedustajaa Anne Kalmaria, joka toimii tätä nykyä maatalousvaliokunnan puheenjohtajana. Hän on koulutukseltaan agronomi ja kasvattaa maatilallaan Kivijärvellä ylämaankarjaa.

Kalmarin lisäksi myös europarlamentaarikko Elsi Kataisella oli kerrottu olevan vahvaa nostetta. Pohjoissavolainen Katainen on koulutukseltaan agrologi-AMK ja ammatillisten aineiden opettaja. Lypsykarjatila Pohjois-Savon Pielavedellä on siirtynyt sukupolvenvaihdoksessa Kataisen pojalle. Ennen EU-parlamenttiuraansa Katainen oli 11 vuoden ajan kansanedustajana.

Ministeriarvailuissa olivat olleet esillä myös puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Petri Honkonen Keski-Suomen vaalipiiristä sekä Pohjois-Pohjanmaalta valittu ryhmänjohtaja Juha Pylväs.

Lue myös:

    Uusimmat