Mainos

Katoliselta kirkolta jättikorvaukset hyväksikäytetyille

Kentuckyn osavaltiossa Yhdysvalloissa katolinen kirkko on lupautunut 120 miljoonan dollarin korvauksiin. Tutkimuksen mukaan Covingtonin hiippakunnassa oli tapahtunut lasten seksuaalista hyväksikäyttöä yli 50 vuoden ajan.

Roomalaiskatolinen kirkko on luvannut maksaa 120 miljoonaa dollaria (98 miljoonaa euroa) korvauksia pappien tekemän seksuaalisen hyväksikäytön uhreille Kentuckyn osavaltiossa Yhdysvalloissa, kertoivat kirkon ja tuomioistuimen edustajat.

Kyseessä ovat suurimmat korvaukset, joita Yhdysvalloissa on maksettu katolisen kirkon seksiskandaalien yhteydessä. Uhrit olivat nostaneet Covingtonin hiippakuntaa vastaan massiivisen oikeuskanteen. Kirkko tuli asiassa vastaan ja teki korvaustarjouksen, jonka uhrit hyväksyivät.

Sopimuksen mukaan uhrit saavat 5 000-450 000 dollaria eli noin 4 000-370 000 euroa korvauksina riippuen hyväksikäytön laajuudesta. Kirkko lupasi myös varoja uhrien psykologiseen kuntoutukseen ja rahaa on varattu myös heille, jotka eivät ole vielä raportoineet hyväksikäytöstä.

Hiippakunnan mukaan rahavarat saadaan kirkon omaisuuden myymisestä, kirkon sijoituksista sekä vakuutusyhtiöiltä.

Vuonna 2003 paljastui, että hiippakunnassa oli tapahtunut lasten seksuaalista hyväksikäyttöä yli 50 vuoden ajan. Erityisesti 1950-60-luvuilla uhreja oli paljon. Tutkimuksen mukaan 30 seurakunnan 372 papista oli hyväksikäyttänyt lapsia.

Hiippakunnan piispa Roger Foys esitti "syvimmän anteeksipyyntönsä" uhreille.

- Tavattuani henkilökohtaisesti yli 70 uhria olen tuskallisen tietoinen siitä, että mikään rahasumma ei korvaa niitä vahinkoja, joita uhrit ovat joutuneet kärsimään viattomina lapsina, piispa Foys pahoitteli.

Kalifornian Orange Countyn hiippakunta on aiemmin luvannut hyväksikäytön uhreille 100 miljoonaa dollaria eli noin 82 miljoonaa euroa ja Bostonin hiippakunta 85 miljoonaa dollaria eli noin 70 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.