Mainos

Katkera huoltajuusriita Espoon lapsikaappausjutun taustalla

Espoon käräjäoikeudessa puidaan tänään lapsikaappausjuttua, jossa syytettynä on sekä lapsen äiti että kaupungin sosiaalityöntekijä.

Syyttäjän mukaan suomalainen äiti vei vuonna 2006 tuolloin 8-vuotiaan pojan Ruotsiin, vaikka hänellä ei ollut toisen huoltajan, eli Pakistanista Suomeen muuttaneen isän lupaa.

Sosiaalityöntekijä kehotti syyttäjän mukaan sähköpostiviestissään äitiä jäämään pojan kanssa Ruotsiin ja syyllistyi näin avunantoon. Työntekijää syytetään myös virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syytetyt kiistävät.

Isän näkemyksen mukaan sosiaalityöntekijä syyllistyi jopa lapsikaappauksen yllytykseen kirjoittamalla äidille Ruotsiin käskymuotoisen sähköpostiviestin.

Isä oli tätä ennen hakenut viranomaisapua Espoosta.

- Hänellä on ollut vähän kontakteja Suomessa ja hän on ollut voimaton ja turvaton. Tässä tilanteessa Espoon sosiaaliviranomaiset kääntyivät häntä vastaan ja tukivat avoimesti ainoastaan lapsen äitiä, sanoi isän avustaja, asianajaja Matti Pekkanen.

Epäilty lapsikaappaus tapahtui tammikuussa 2006, jolloin lapsen vanhemmat kävivät Espoon käräjäoikeudessa huoltajuuskiistaa.

Motiivina paniikki

Äidin avustaja totesi, että pakenemisessa oli kyseessä pakkotila tai hätävarjelu.

- Hän on paennut paniikissa. Väkivalta eskaloitui tuona päivänä. Lapsen isä oli ystävänsä kanssa uhannut tappaa äidin, äidin avustaja, asianajaja Antti Sorjonen totesi.

Lastensuojeluviranomainen kielsi tuolloin isän ja lapsen tapaamisen. Isä oli myös määrätty lähestymiskieltoon. Äidin mukaan hänelle jäi käsitys, että sosiaaliviranomaiset tukevat hänen muuttamistaan.

- Äiti ei ole kysynyt muuttoon lupaa, eikä hänelle ole sellaista annettu. Äiti oli puhunut Ruotsiin muuttamisesta, kertoi syytetyn sosiaalityöntekijän avustaja Riitta Leppiniemi.

Työntekijää koskeva syyte koskee kuitenkin hänen lähettämää sähköpostiviestiä. Sosiaalityöntekijän mukaan hänen tarkoituksenaan ei ole ollut yllyttää äitiä lainvastaisuuteen.

- Hän ei tiennyt, että äitiä epäiltäisiin lainvastaisesta toiminnasta. Viestin lähettäessään hän tiesi, että kaupunki oli antanut äidille muuttoapua ja että hänen esimiehensä tietää Ruotsiin muutosta, Leppiniemi perusteli.

Tukholman käräjäoikeus päätti saman vuoden elokuussa, että poika on palautettava Suomeen. Poika asuu nyt isänsä kanssa. Isän mukaan hänen väkivaltaisuudestaan ei ole muuta näyttöä, kuin äidin sanat.

Syyttäjä vaatii äidille ja sosiaalityöntekijälle sakkorangaistuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.