Katja Kettu MTV:lle: "En lähde tähän hippasteluun" – kustantamo ei löytänyt vahvistusta kiusaamisväitteille

Selvitys: Katja Kettua ei kiusattu 2:03
Video: Kustantamo ei löytänyt vahvistusta Katja Ketun kiusaamisväitteille

WSOY näkee selvityksen olevan päätepiste kiusaamissyytöskohulle. Katja Kettu kommentoi aihetta MTV Uutisille sähköpostitse.

Kirjailija Katja Ketun kirjoittaman Ismo Alanko -elämäkertateoksen julkaisuprosessia koskevassa selvityksessä ei löytynyt näyttöä kiusaamisesta tai muusta epäasiallisesta kohtelusta.

Ulkopuolinen selvitys tehtiin Ketun syytettyä entistä kustantamoaan kiusaamisesta. Selvitys koski Ketun Ismo Alankoa käsittelevän tietokirjan kustannusprosessia. WSOY:n omistaman Johnny Knigan kustantama Kirja ilmestyi vuonna 2021.

Katja Kettu kertoi kiusaamiskokemuksistaan syksyllä 2023 muun muassa Helsingin Sanomien haastattelussa Kirjamessuilla ja Arto Nybergin ajankohtaisohjelmassa Ylellä.

Kirjailija kuvaili kustantamossa kokemaansa kohtelua koulukiusaamiseksi. Hän muun muassa kertoi, ettei hänelle kerrottu kokouksista ja että hänen takanaan tehtiin päätöksiä. Kettu kertoi myös kokeneensa kustantamossa tytöttelyä ja sihteeriksi kutsumista.

Arto Nybergin ohjelmassa lokakuun lopussa Kettu kertoi saaneensa keskenmenon kirjoitusprosessin aikana, ja ettei hänen työkykynsä ollut silloin parhaimmillaan.

– Minulle vastattiin, että tämä on ammatinvalintakysymys. Koin, että nyt lyödään niin navan alle ja kohdellaan ihmistä törkeästi, Kettu sanoi ohjelmassa.

Kirjailija ei nimennyt suoraan entistä kustantamoaan, mutta Ketun kirjoja kustansi vuoteen 2021 asti WSOY, jonka jälkeen hän siirtyi Otavalle.

– Ketun esittämät väitteet tuntuivat hyvin rajuilta. Kuten olen aiemminkin sanonut, meillä WSOY:llä on nollatoleranssi kiusaamiseen ja epäasialliseen kohteluun. Tällaista tapausta ei ole tullut koskaan aiemmin vastaan, sanoo kustannusyhtiön toimitusjohtaja Timo Julkunen.

– Erityisesti väite keskenmenon varjolla kiusaamisesta prosessin aikana nosti täällä monella ihmisellä karvat pystyyn. Myös moni kirja-alalla sekä moni meidän kustantamon kirjailijoista kyseli tämän väitteen perään. Senkin takia selvitys oli syytä tehdä, koska se on todella raskauttava väite. Jos sellaista tapahtuisi, reagoisimme toimenpiteillä tällaisen sanojaa kohtaan.

"En saanut näyttöä kiusaamisesta"

WSOY:n tilaaman selvityksen teki Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari.

– Selvitystyötä tehdessäni keskustelin kirjailijan mainitsemien ja muiden kirjan tekemiseen tai markkinointiin osallistuneiden henkilöiden kanssa. En saanut näyttöä kiusaamisesta tai epäasiallisesta kohtelusta, Korpisaari kertoo.

– Sen sijaan kirjan viimeistelyprosessissa oli tullut kovin kiire. Osa kirjailijan tekemistä korjauksista ei ollut onnettomien tapahtumien vuoksi päätynyt lopulliseen kirjaan. Tässäkään ei minun mielestäni ollut kyse kiusaamisesta, vaan työtapaturmasta.

Viestintäoikeuden professori kertoo käyneensä kirjailija Ketun kanssa sähköpostikirjeenvaihtoa. Kettu ei lopulta halunnut osallistua selvitysprosessiin tai avata väitteitään epäasiallisesta kohtelusta tarkemmin.

Onnettomilla tapahtumilla Korpisaari viittaa Ismo Alanko -elämäkerran valmistumisprosessissa jo aiemmin tiedossa olleisiin teknisiin tekstin viimeistelyyn liittyviin seikkoihin.

WSOY:n tiedotteessa kerrotaan, että kirjan viimeistelyvaiheessa tapahtuneen tiedoston hajoamisen vuoksi osa kirjailijan taittovedokseen tekemistä muutoksista oli jäänyt tekemättä lopullisen kirjan ensimmäiseen painokseen. Nuo tekniset korjaukset tiedotteen mukaan kuitenkin tehtiin kirjan toiseen painokseen.

Toimitusjohtaja Julkusen mukaan teoksen viimeistelyvaihe oli kirjan laajuuden vuoksi raskas sekä tekijälle että kustantajalle. WSOY on tapahtuneen jälkeen muuttanut varmuuskopiointeja koskevia käytänteitään.

WSOY kokee viestintäoikeuden professorin tekemän riippumattoman selvityksen olevan päätöspiste kiusaamissyytöskohulle.

– Selvitykseen on annettu niin paljon materiaalia, viestejä, sähköposteja, erilaisia Messenger-viestejä ja niin edelleen. Mistään ei löydy tukea näille kirjailijan esittämille väitteille, Timo Julkunen sanoo.

– Totta kai, jos jotain uutta ilmenee, kustantamon on oltava valmis lisäselvityksiin. Näiltä osin näemme, että kaikki kivet on käännetty.

Katja Ketun kirjoittaman Ismo Alanko -elämäkerran oli alun perin määrä ilmestyä Alangon 60-vuotissyntymäpäivään 12. marraskuuta 2020 mennessä, mutta julkaisu viivästyi vuodella.

Vaikka kritiikeissä teosta kuvattiin muun muassa pahasti keskeneräiseksi, kustantamon mukaan se ei ollut floppi.

– Myyntimenestys on ollut pitkässä juoksussa oikeinkin hyvä. Ismo Alanko -kirjaa luetaan ja kuunnellaan nykyaikana edelleen paljon Alanko-fanien toimesta, toimitusjohtaja kertoo.

– Useampi kriitikko ei ottanut kirjaa täysin siekailematta vastaan ja siitä tuli palautettakin. Kyllä sitten taas, kun katsoo fanien tekemiä arvioita, ei teosta voi missään nimessä pitää epäonnistumisena.

Onko elämäkerran saama kritiikki mahdollisesti vaikuttanut Katja Ketun esittämiin kiusaamisväitteisiin?

– Uskon, että sillä on saattanut olla vaikutusta, Julkunen sanoo.

– Mutta se on vain spekulointia.

MTV tavoitti kirjailijan

MTV Uutiset tavoitti Kaakkois-Aasiassa Vietnamissa parhaillaan olevan Katja Ketun sähköpostitse.

– En ole nähnyt selvitystä enkä tiedä mitä se sisältää. Sitä ei ole lähetetty minulle. Eikä kantani muutu miksikään millään tutkimuksilla, Kettu kommentoi.

WSOY:n mukaan selvitys on lähetetty sähköpostitse myös Ketulle.

– Näin, koin, jouduin sitä alennustilaa sietämään. Nyt tuntuu, että olen saanut ihmisarvoni takaisin, Kettu kirjoittaa.

Ketun ensimmäinen Otavan kustantama romaani Erään kissan tutkimuksia julkaistiin vuonna 2023.

– Minua kiinnostaa erittäin vähän jos ollenkaan tämä valkopesuohjelma (WSOY:n teettämä selvitys). Minulla on uusi romaani tulossa enkä halua enää palata noihin traumaattisiin kokemuksiin, Kettu sanoo ja toteaa asian olevan hänen osaltaan loppuunkäsitelty.

Katja Kettu kirjoitti WSOY:n selvityksestä 14. helmikuuta julkaistussa julkisessa Facebook-päivityksessään.

– Kiusaamista on hankala todistaa, kuten olen aiemminkin todennut. En valitettavasti millään voi uskoa kustantamon tilaamaan selvitykseen ja vaikka tutkijatahoa arvostankin suuresti, en usko pätkääkään WSOY:n haluun ”parantaa yrityskulttuuriaan”. Pidän erittäin arveluttavana ja tarkoitushakuisena, että tiedote asiasta julkaistiin jo ennen kuin koko selvitystä oli edes aloitettu, Kettu kirjoitti.

– Siksipä, aikani mietittyäni, päätin, etten lähde tähän hippasteluun mukaan. Pidän todella tärkeänä, että kiusaamisesta keskustellaan avoimesti, mutten usko saavani aiheessa oikeutta eikä minua huvita joutua kansanraadin nuljukoimaksi (mikä tästä toki seuraa) varsinkaan nyt, kun elämässäni on hienoisista vastoinkäymisistä huolimatta onnellinen ja rauhaisa jakso.

– Olen Kissan asian elänyt, läpikäynyt, siitä kirjoittanut ja käsitellyt. Se on ollut raskasta, turhauttavaa, eikä minua kiinnosta suoraan sanottuna kilin vitun vertaa palata asiaan. On aika elää elämää eteenpäin. Sitä on vielä jäljellä nääs, eloa ja onnea!

Katja Kettu tunnetaan muun muassa romaaneistaan Kätilö (WSOY, 2011) ja Rose on poissa (WSOY, 2018).

---

Artikkelia muokattu 19. maaliskuuta kello 17.23: Lisätty tieto siitä, että WSOY on lähettänyt tiedotteen selvityksen tuloksista myös Katja Ketulle,

Artikkelia muokattu 20. maaliskuuta kello 8.54: Muokattu tieto, että WSOY on lähettänyt koko selvityksen myös Katja Ketulle, ei pelkkää tiedotetta.

Lue myös:

    Uusimmat