Nyt puhuu perussuomalaisten ajatuspajan hallituksen puheenjohtaja: Naisvihamielisellä teoksella ei ollut tarpeeksi esilukijoita – "Tässä nyt sitten kävi niin"

7:40
Katso myös video: perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi ajatushautomon julkaisusta syntynyttä kohua MTV Uutiset Livessa .

Suomen Perustan kohua herättänyt julkaisu ei käynyt riittävän monien esilukijoiden läpi, sanoo ajatuspajan hallituksen puheenjohtaja Arto Luukkanen (ps.).

Luukkasen mukaan toimituksellisissa käytännöissä on tässä mielessä käynyt virhe.

– Julkaisutoiminnassa meillä on hyvät prosessit yleensä. Kirjat luetaan monta kertaa, ja siinä on useampia lukijoita. Tässä nyt sitten kävi niin, että lukijoita ei ollut tarpeeksi. Se on sitten varmaan tämä korona-aika ja toiminnanjohtajan vaihdos. Kaikkea tällaista on tapahtunut, Luukkanen kertoo STT:lle.

Maanantaina julkaistussa Totuus kiihottaa -kirjassa kirjoittaja Jukka Hankamäki esittää muun muassa, että Suomessa vallitsee "naisten tyrannia". Hankamäki arvioi esimerkiksi, että jotkut suomalaisten miesten hyljeksimiksi joutuneet suomalaiset naiset ovat "halunneet kostaa suomalaiselle yhteiskunnalle pariutumalla ulkomaalaisen kanssa".

Luukkanen ei ota kantaa siihen, kuinka monta esilukijaa kirjalla oli ja keitä he olivat.

Kirjan esipuheessa Hankamäki kiittää esimerkiksi Luukkasta, hallituksen varapuheenjohtaja Matias Turkkilaa sekä entistä toiminnanjohtaja Simo Grönroosia ja nykyistä toiminnanjohtaja Marko Hamiloa. Hankamäen mukaan kaikki neljä arvioivat työtä sen viimeistelyvaiheessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, onko kirja ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa. Avustuksen myöntöperusteena on yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen.

– Vaikuttaa kuitenkin selvältä jo nyt, että mainittu julkaisu ei tätä velvollisuutta täytä, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kommentoi Twitterissä keskiviikkona.

Julkaisu keskeytyy arvioinnin ajaksi

Suomen Perusta ilmoitti Twitterissä aiemmin keskiviikkona, että se keskeyttää kirjan julkaisun uudelleen arvioinnin ajaksi.

Ajatuspaja kuitenkin tähdensi, että ulkopuolisten tekijöiden julkaisut eivät ole ajatuspajan kannanottoja. Kirjoittaja Hankamäki kuitenkin kiittää esipuheessaan, että hän on saanut toimia ajatuspajan palveluksessa vuoden ajan.

– Se on tällainen ystävällinen huomio julkaisijalle. Kun kirjoja tehdään, niin kiitellään kaikkia, Luukkanen arvioi.

Eikö Hankamäki siis ole ollut Suomen Perustan toiminnassa mukana?

– En ihan tarkkaan tiedä, Luukkanen sanoo.

Yleisesti Luukkanen kertoo Suomen Perustan käyvän välillä terävääkin yhteiskunnallista keskustelua. Kaiken perustana on kuitenkin argumentointi eli esitettyjen väitteiden perustelu.

Luukkanen ei ota kantaa, millaisena hän kokee argumentoinnin tason Hankamäen kirjassa.

Muista Hankamäen kirjansa esipuheessa kiittämistä henkilöistä Simo Grönroos on kiistänyt Twitterissä, että olisi arvioinut kirjan julkaisukelpoiseksi.

Jos alla oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja