Mainos

"Itkin ja nauroin, se oli mielettömin juttu ikinä" – Jessikka Aron riemu vaihtui pettymykseksi, kun USA:ssa myönnetty palkinto peruttiin oudosti: Olivatko syynä nämä Trump-kriittiset twiitit?

4:17
Video: Suomalaistoimittaja Jessikka Aron palkintokohu nousi CNN:n otsikoihin:

Tutkivan journalismin toimittaja Jessikka Arolle myönnettiin Yhdysvaltain ulkoministeriön jakama ihmisoikeuspalkinto. Palkinto kuitenkin peruttiin ja syyksi selitettiin viestintäkatkosta – palkintoa ei alun perin olisikaan annettu hänelle. Virkamieslähteiden mukaan selitys oli kuitenkin valetta. Tapaus on noussut nyt myös kansainvälisiin otsikoihin ja asiasta vaaditaan selvitystä.  

Aiheesta teetetty raportti laittaa perumisen kyseenalaiseen valoon. Sen ja nimettömien virkamieslähteiden mukaan peruminen olisi tehty siksi, koska Aro oli kritisoinut presidentti Donald Trumpia. 

Yhdysvaltojen senaatin ulkoasiainvaliokunnan demokraattisenaattorit vaativat maan ulkoministeriöltä selvitystä palkinnon perumisesta. Myös Jessikka Aro haluaa asiasta tutkintaa. 

Palkinto ehdittiin myöntää kirjallisesti

Ensimmäisen kerran Jessikka Aro kuuli palkinnosta jo viime vuoden puolella. Silloin Yhdysvaltojen ulkoministeriön Helsingin suurlähetystö otti Aroon yhteyttä ja kysyi saako suurlähetystö luvan ehdottaa Aroa ihmisoikeuspalkinto International Women of Courage saajaksi. 

Tammikuun lopussa Aro sai kuulla, että palkinto oli myönnetty hänelle. Hän sai siitä virallisen tiedon kirjallisesti ja häneltä erikseen kysyttiin, ottaako hän palkinnon vastaan, koska siihen kuului melkein kolmen viikon ohjelma Yhdysvalloissa.

Ohjelmaan sisältyi tapaamisia ja keskusteluja toimittajien kanssa Yhdysvalloissa Jessikka Aron tutkimuksen aiheista eli disinformaatiosta ja sitä vastaan taistelemisesta. 

– Vastasin myöntävästi, että totta kai otan palkinnon vastaan. Sen jälkeen alkoi matkan ja logistiikan järjestely. Täytin asiakirjoja ja lähetin tietoja. Minulle lähetettiin myös viisumilomake, jossa kaikkia asiat olivat kunnossa. Siitäkin ilmeni, että palkinto oli jo minulle myönnetty ja kaikki oli asiallisesti prosessissa, Aro kertoo.

"Itkin ja nauroin ilosta"

Arolle palkinto merkitsi paljon erityisesti siksi, koska se oli ihmisoikeuspalkinto. Se kertoi, että Aron työllä on suuri merkitys ja että se ei ole jäänyt huomaamatta. 

– Se oli ihan huippua, itkin ja nauroin ilosta. Se oli mielettömin juttu ikinä, koska työ, jota olen tehnyt, on aiheuttanut massiivista kärsimystä ja rikollista kampanjointia minua vastaan. Minusta oli ihanaa saada tällainen todella myönteinen ja kannustava tunnustus.  

Mutta sitten yhtäkkiä palkinto otettiin häneltä pois. 

Perumiselle ei annettu selitystä

Kahdeksan päivää ennen kuin Jessikka Aron virallinen matka Washingtoniin piti alkaa, hänelle ilmoitettiin täysin yllättäen, että hän ei saakaan palkintoa. Ilmoittaja oli Yhdysvaltojen suurlähetystön työntekijä, joka pyysi tapaamista ja ilmoitti asiasta henkilökohtaisesti. 

Aro oli järkyttynyt, sillä perumisesta ei tullut mitään kirjallista tai virallista ilmoitusta. 

Aro oli perunut Yhdysvaltojen matkan alta useita Suomessa tapahtuvia puhe- ja koulutustilaisuuksia, jotka hän oli sopinut jo ennen kuin sai tietää palkinnosta. Koulutustilaisuudet liittyivät digitaaliseen propagandaan ja valeuutisiin, sekä niiden tunnistamiseen. Samoihin aiheisiin, kuin josta hänet olisi palkittu. Perumisista koitui myös taloudellisia tappioita. 

Aro teki lakimiehensä kanssa kirjallisen tietopyynnön ja toimitti sen henkilökohtaisesti suurministeriöön 28. helmikuuta, vain muutama päivä sen jälkeen, kun oli saanut tietää palkintonsa perumisesta. Tietopyyntöön ei ole vastattu vieläkään. 

Perumisen syy paljastui

Seitsemäs maaliskuuta, kun palkinto jaettiin, Foreign Policy julkaisi jutun, jossa haastateltiin nimettömänä pysytteleviä yhdysvaltain ulkoministeriön lähteitä. Näiden lähteiden mukaan palkinto oli otettu Arolta pois, koska hän oli twiitannut kriittisesti Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista.

Foreign Policyn mukaan Aron sosiaalisen median julkaisut käytiin läpi ennen palkitsemistilaisuutta. Jessikka Arolta oli pyydetty helmikuussa linkkejä hänen sosiaalisen median tileihinsä.

Mitään yksittäisiä twiittejä ei kuitenkaan oltu yksilöity, jotka olisivat voineet vaikuttaa palkinnon peruuntumiseen. Aro on itse yrittänyt katsoa, mitä twiittauksia hän on tehnyt Trumpiin liittyen sen jälkeen, kun hän on saanut tietää, että hänet palkitaan. Aron mukaan esiin nousee ainakin kaksi mahdollista twiittiä.

Ensimmäinen liittyy siihen, kun Donald Trump kirjoitti twiitin yli 55 miljoonalle twitterseuraajalleen, missä hän soimi korruptoitunutta mediaa kansan viholliseksi. Twiitti oli hyökkäys ja jatkumo NBC-kanavaa kohtaan kohdistuneeseen arvosteluun, jossa Trump syytti kanavaa valeuutisista ja salaliitosta.

Jessikka Aro vastasi Trumpin twiittiin lauseella "Kreml ei tarvitse omia trollitehtaitaan niin kauan kuin Donald Trump trollaa sen puolesta."

Toinen mahdollinen twiitti on, kun Aro jakoi twitterissä New York Timesin faktoihin perustuvan artikkelin, jossa listattiin ja laskettiin kaikki Trumpin tekemät julkiset hyökkäykset Venäjätutkintoja vastaan. 

Raportti osoittaa perumissyyn valeeksi

Yhdysvaltain ulkoministeriö perusteli Foreign Policylle perumista viestintäkatkoksella ministeriön ja Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön välillä.  

Ulkoministeriötä valvovan senaatin ulkoasianvaliokunnan komiteassa olevat demokraatit perehtyivät tapauksen asiakirjoihin. Asiasta on tehty 40-sivuinen raportti, joka laittaa ulkoministeriön selityksen kyseenalaiseen valoon. Raportin mukaan palkitsemisprosessi eteni asianmukaisesti ja normaalisti.

Jessikka Aron kutsu

– Tutkimuksesta, joka perustuu ihan täydelliseen dokumentaatioon, käy ilmi, että palkinto oli minulle myönnetty. Ja ulkoministeriön tiedottajan kommentointi tästä asiasta ei perustu siihen dokumentaatioon, joka palkinnosta on olemassa, kertoo Aro.

– Hämmentävää oli myös se, että samana päivänä Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja Robert Palladino antoi virheellistä tietoa julkisuuteen. Hän järjesti lehdistötilaisuuden Washington DC:ssä, jossa toimittajat jotka olivat lukeneet Foreign Policyn jutun, kyselivät tästä palkinnon perumisesta.

– Palladino sanoi, että siinä on tapahtunut virhe, että ei minulle ole koskaan mitään palkintoa myönnettykään. Tämä väärä tieto lähti sitten leviämään kansainvälisiin uutistoimistoihin, Aro jatkaa. 

Aro toivookin, että ulkoministeriön levittämät virheelliset tiedot oikaistaisiin, vaikka sitten uudella lehdistötilaisuudella. 

Kahdeksan demokraattisenaattoria on tehnyt perumisesta virallisen tutkintapyynnön, koska he epäilevät asiassa tapahtuneen väärinkäytöstä. Myös selvityspyynnön jättänyt Jessikka Aro toivoo virallista tutkintaa.

Sananvapaus ja sen käyttäminen ovat toimittajan tehtävät

Jos palkinto on peruttu Aron twiittien vuoksi, se on hänen mielestään syrjivää sekä häntä että hänen työtään kohtaan. 

– Se syrjii raskaasti minua, kun olen käyttänyt sekä Suomen että Yhdysvaltain perustuslakiin olennaisesti sisältyvää oikeutta välittää tietoa ja mielipiteitä. Olen käyttänyt omaa sananvapauttani ja mielipiteenvapauttani kritisoidakseni vallanpitäjää. Tämä on myös toimittajan tehtävä tässä yhteiskunnassa.

Samalla se Aron mielestä syö uskottavuutta alun perin Condoleezza Ricen alkuun laittamalta ihmisoikeuspalkinnolta.

Kyseessä on Yhdysvaltain ulkoministeriön vuosittain jakama palkinto, jonka tarkoituksena on palkita naisia, jotka ovat tehneet merkittävää työtä naisten puolesta. Ulkoministeriö valitsee palkitut heidän toimistaan ihmisoikeuksien, sukupuolten tasa-arvon ja yhteiskunnan kehittämisen puolesta.

– Nämä naiset ovat sen lisäksi usein joutuneet maksamaan siitä kalliin hinnan. On tiedossa, että minuunkin on kohdistunut rikollista kampanjointia ja valitettavasti kohdistuu edelleenkin. 

– Sen takia toivon, että tämä tutkitaan. Että saadaan selville mitä muuta epäasiallista, hämärää tai dokumentoimatonta toimintaa siellä tapahtuu. Ja kuka oikeasti antaa ohjeet esimerkiksi tiedottajalle laittaa kansainväliseen levitykseen vääriä tietoja.

Aro joutui jälleen pilkanteon kohteeksi

Jessikka Aro joutui palkinnon perumisen jälkeen Venäjän trollitehtaan pilkanteon kohteeksi. 

– Muutama päivä palkinnon perumisen uutisoinnin jälkeen Venäjän trollitehtaan valeuutisosasto Riafan julkaisi törkyjutun minusta. Juttu halvensi kaikkia tutkimuksiani trolleista ja siinä haastateltiin venäläistä propagandaa levittävää toimittajaa, joka sanoi ilkeästi, että he suunnittelevat mulle lohdutuspalkintoa.

Toimittaja lähetteli Arolle viestejä sosiaalisen median kautta ja ilmoitti että hän haluaa tavata ja antaa lohdutuspalkinnon.

– Oli todella epämiellyttävää, että jouduin taas tällaisten operaatioiden kohteeksi vain siksi, että palkinto peruttiin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja