Suomen suurin huumejuttu taas oikeudessa: Poliisi teki erikoisen löydön – nyrkkeilysäkin sisällä räjähdysainekätkö

Suuren huumeliigan käsittely jatkuu oikeudessa – MTV Uutiset seuraa käsittelyn etenemistä hetki hetkeltä 3:35
MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä

Suomen kaikkien aikojen suurimman huumerikosjutun käsittely jatkuu tänään aamulla kello yhdeksältä Helsingin käräjäoikeudessa. Käsittely jatkuu syytteiden luvulla. MTV Uutiset seuraa istuntoa paikan päällä. Päivän käänteet löytyvät tästä artikkelista.

Vyyhdin päätekijöiksi epäillään moottoripyöräjengi Cannonballin entistä johtohahmoa Janne Tranbergia ja liikemies Niko Ranta-ahoa. Syytettyjä on vyyhdissä kaikkiaan yli 50 ja syyttäjä vaatii kahdelletoista syytetylle 13 vuoden maksimirangaistusta.

Poliisin mukaan Suomeen tuotiin vuodesta 2016 alkaen muun muassa 200 kiloa amfetamiinia, 15 kiloa kokaiinia ja yli 100 000 ekstaasitablettia. 

Seuraamme oikeudenkäynnin etenemistä tässä artikkelissa. Juttua päivitetään päivän mittaan.

Kello 11.08 Oikeustalolla alkaa nyt lounastauko. MTV Uutiset päättää liveseurantansa tältä erää.

Kello 10.59 Myös Riihimäellä pyöritettiin merkittävää huumekauppaa. Edellisestä syytekohdasta mainittu päätekijä oli välittänyt suuria amfetamiinimääriä ja ekstaasia Riihimäelle. Vastaavasti hän sai näiltä kokaiinia, jota toimitettiin Helsinkiin jopa maistiaiserinä. Huumeita luovutettiin henkilöltä toiselle muun muassa pikaruokaravintolan ja huoltoaseman yhteydessä.

Riihimäen toimijat olivat ostaneet ekstaasia hintaan 6,5 euroa kappale ja tabletteja myytiin eteenpäin 10 eurolla kappale.

Huumekauppaa käytiin myös huumaavilla lääkkeillä ja kannabiksella. Rikoshyöty on ollut syyttäjän mukaan kymmeniä tuhansia euroja.

Erikoisempana löytönä tutkinnassa löydettiin räjähdysaineita kätkettynä nyrkkeilysäkkiin eräässä kerhotilassa.

Huumekauppojen yhteydessä syntyi myös huomattavia velkoja, joita varten kauppiaat joutuivat maksamaan yli 20 000 euroa kolmennelle henkilölle eräässä satamassa. Tekojen syytettiin tehdyn osana rikollisryhmän toimintaa.

Edellisessä syytekohdassa mainittu Jatimatic-konepistooli oli saatu huumevelkojen panttina juuri tässä kokonaisuudessa toimineilta henkilöiltä. 

Kello 10.24 Syytekokonaisuus saatiin päätökseen. Syytettyjä vaaditaan menettämään rikoksen tuottamana hyötynä yhteensä huomattavia rahasummia. Useiden henkilöiden huumekaupan rikoshyödyksi syyttäjä laski kymmeniä tuhansia euroja, joista päätekijäksi katsotun henkilön osuus oli jopa satoja tuhansia euroja.

Kokonaisuudessa oli siis kyse lukuisista kiloista amfetamiinia, hyvin suurista määristä huumaavia lääkkeitä, merkittävästä määrästä kokaiinia ja sen lisäksi kannabistuotteista.

Syytetyt olivat myös varustautuneet erilaisin asein teleskooppipatukasta sähkölamauttimeen ja huumevelan pantiksi saatuun Jatimatic-konepistooliin.

Huumeita oli hankittu ja siirrelty muun muassa maastokätköistä ja rahtina, ja niitä leviteltiin kasvokkain, viemällä uusiin maastokätköihin sekä levittämällä salatussa Tor-verkossa. Osa rikoksista koski syyttäjän mukaan järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, sillä eräs henkilö esimerkiksi vastasi päätekijän toimeksiannosta huumeiden vähittäiskaupasta netissä.

Kello 9.55 Erään kokaiinin levittämisestä syytetyn miehen kerrotaan pitäneen hallussaan asunnollaan ja työpaikallaan kokaiinia, amfetamiinia, kannabista ja Rivotril-lääkkeitä.

Kahden syytteissä aiemmin mainitun miehen syytetään ottaneen vastaan rahtilähetyksessä kuormalavallisen, huomattavasti yli 100 000 tablettia sisältävän lähetyksen, huumaavia lääkkeitä. Tabletteja oli säilytetty autotallissa ja levitetty eteenpäin.

Erään miehen syytetään säilyttäneen Jatimatik-konepistoolia ja kahta siihen sopivaa lipasta sekä patruunoita. Ase oli saatu huumevelan pantiksi. Miehellä oli hallussaan myös räjähdeainetta. Kiinniotettaessa miehellä oli hallussaan pistooli ja kaksi muuta asetta ilman lupaa.

Kello 9.46 Kaksi miestä on myös syytteessä laajamittaisen kannabiskasvattamon pyörittämisestä.

Vuokrattu asunto oli muutettu kasvattamoksi, josta takavarikoitiin 59 kannabiskasvia ja kolme kasvatustelttaa. Kokonaisuuteen liittyy myös isojen hasismäärien kauppaa.

Kello 9.45 Nyt syytteessä on eräissä aiemmista kohdistakin syytetty mies, jonka uskotaan hakeneen maastokätköistä ja levittäneen useita kiloja amfetamiinia eri puolilla Etelä-Suomea.

Erittäin vahvaa amfetamiinia oli kätketty muun muassa maahan kaivettuihin muovilaatikoihin ja isojen kivien koloihin. Rikokset eivät syyttäjän mukaan sujuneet ongelmitta, sillä mies oli muun muassa erästä kätköä etsiessään rikkonut muovilaatikon ja joutunut käärimään suojatta jääneet amfetamiinipaketit muovisäkkiin.

Mies oli syyttäjän mukaan myös hankkinut 2000 tablettia ekstaasia 4,5 euron kappalehintaan. Tämän jälkeen ostettuja tabletteja myytiin kuudella eurolla kappale.

Miehellä on ollut syyttäjän mukaan rikostoveri, joka on toiminut miehen kuljettajana. Miehellä on syyttäjän mukaan ollut myös alainen, joka on palkkiota vastaan jatkanut ainetta, pakannut huumeita ja lähettänyt eriä postitse tilaajille.

Rikos oli syyttäjän mukaan tehty osana huumausainerikoksia varten järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Kello 9.30 Tänään ensimmäisenä käsittelyssä olevassa syytekokonaisuudessa puidaan kokaiinin levitystä Helsingissä. Epäillyt ovat syyttäjän näkemyksen mukaan levittäneet poikkeuksellisen vahvaa kokaiinia ja amfetamiinia, jota ostajat ovat jatkaneet ja myyneet eteenpäin. Kyse on yhteensä sadoista grammoista ainetta. 

Osan epäillyistä uskotaan toimineen osana järjestäytyttä rikollisryhmää.

Kokonaisuudessa epäillään myös levitetyn tuhatta Oksikodoni-nimistä opioidia sisältävää kipulääkettä, joka on luokiteltu huumausaineksi. Ainetta on myyty syyttäjän mukaan myös velaksi.

Huumeita on myyty myös Silkkitie-verkkokaupassa.

Kello 9.19 Tiistain istunto alkoi sotkuisissa tunnelmissa, sillä yksi syytetyistä ei ole saapunut paikalle, eikä hänen olinpaikkaansa tiedetä. Edes hänen avustajallaan ei ole tietoa miehen olinpaikasta.

Kello 8.59 Oikeudenkäynnin on määrä jatkua aivan näillä hetkillä. Tänään Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa kuullaan yhä uusia syytteitä kokonaisuuteen liittyen. Syytteitä on massiivinen määrä, ja niiden lukuun on varattu vielä tämän päivän jälkeen yksi kokonainen istuntopäivä. 

Juttua puidaan edelleen käräjäoikeuden turvasalissa, jonne tiedotusvälineillä ei ole pääsyä. Toimittajat saavat seurata käsittelyä toisesta salista videoyhteyden välityksellä. 

Lue myös:

    Uusimmat