Katainen: Talousnäkymät synkkiä

Oppositio epäilee, että hallitus joutuu avamaan vielä valtion tämän vuoden budjetin ja toteuttamaan menoleikkauksia.

Mahdollisia menoleikkauksia toteutetaan valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan kuitenkin vasta sitten, kun talous kääntyy taas kasvuun, luultavimmin vasta ensi vaalikaudella.

Oppositio syyttää hallitusta myös valtion talouden raunioittamisesta ylisuurilla veronkevennyksillä.

Kasvu viivästyy

Kataisen mukaan maailmantaloudessa ei ole nyt näköpiirissä käännettä parempaan.

- Vielä oikeastaan mikään merkki ei viittaa siihen, että kasvu alkaisi edes loppuvuodesta tai ensi vuoden alusta. Mitä pidemmälle maailmantalouden käänne menee, sitä pahemmin se vaikuttaa julkiseen talouteen, Katainen totesi MTV:n uutisille.

- Vaikka maailmantalouden käänne tapahtuisi tänä päivänä, valtiot ja kunnat eivät pääsisi heti kasvuun mukaan, vaan meidän pitäisi odottaa sitä, että yritykset tekevät hyviä tuloksia ja maksavat niistä veroja ja työllistävät ihmisiä.

Myönteisiä uutisia ei Kataisen mukaan maailmalta ole juuri kuulunut.

- Nyt haetaan sitä, että sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa voitaisiin läpivalaista kaikki merkittävät pankit ja tarkastaa, missä kunnossa ne ovat. Ainoastaan sen tiedon varassa voidaan odottaa, että finanssimarkkinat alkavat elpyä ja luottamus palautua, Katainen totesi.

Katainen arvioi eilen Ylen A-plus -ohjelmassa, että valtion velka kasvaa neljän vuoden aikana noin 40-60 miljardia euroa. Vielä kolme kuukautta aiemmin ministeri arvioi velan kasvavan vain 30 miljardilla.

(MTV3)

Lue myös:

Katso tästä Jyrki Kataisen haastattelu kokonaisuudessaan (toim. Raimo Pitkänen)

Lue myös:

    Uusimmat