Mainos

Katainen sai aikaan kiistan vaalilupauksista

Kokoomus pitää muun muassa kansaneläkkeen, opiskelijoiden opintorahan ja tulorajojen korottamista ehtona uuteen hallitukseen osallistumiselle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on saanut aikaiseksi uuden kinastelukierroksen puolueiden vaaliohjelmista ja -lupauksista.

Katainen leimasi keskustan ja SDP:n vaaliohjelmat "ympäripyöreiksi" ja tivasi puolueilta konkreettisia vaalilupauksia. Samalla hän listasi joukon ehtoja, joita kokoomus asettaa osallistumiselle uuteen hallitukseen.

Kataisen mukaan kokoomukselle on hallituskysymys, että kansaneläkkeisiin tehdään 20 euron korotus ja eläkeläisten verotusta kevennetään palkansaajien verotuksen tasolle.

Vastaavanlaisia kynnyskysymyksiä kokoomukselle ovat Kataisen mukaan 15 prosentin korotus opiskelijoiden opintorahaan sekä 20 prosentin korotus tulorajoihin. Lisäksi kokoomuksen ehtona on lapsilisien korotusten sitominen elinkustannusindeksiin.

SDP tyrmäsi vaatimukset tuoreeltaan

SDP:n ja keskustan eturivin poliitikot riemastuivat välittömästi Kataisen tölväisystä. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman leimasi Kataisen kynnyskysymykset "täydeksi bluffiksi".

Backman huomautti tiedotteessaan, että Kataisen kynnyskysymykset merkitsevät useita menonlisäyksiä valtion budjettiin. Hän kyseli, miten kokoomus aikoo rahoittaa lupauksensa, kun puolue "samaan aikaan on innokkaasti leikkaamassa valtion verotuloja".

- SDP ei sorru näidenkään vaalien alla antamaan katteettomia lupauksia, Backman selitti puolueensa lähtökohtia.

Keskustan varapuheenjohtaja Mari Kiviniemi vastasi verkkolehti Apilan haastattelussa, että keskustan vaaliohjelmasta kyllä löytyy konkreettisia asioita kuten ruokaveron alentaminen ja eläkeläisten aseman parantaminen.

"Kuin meidän ohjelmasta..."

Kiviniemen mielestä Kataisen esittämät kynnyskysymykset ovat "suoraan keskustan vaaliohjelmasta". Vastaavanlaisen havainnon oli omalla tahollaan tehnyt SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen. Hän kommentoi tiedotteessaan, että "Kataisen kynnyskysymyksethän ovat kuin suoraan sosialidemokraattien ohjelmasta".

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen löysi puolestaan moittimista kokoomuksen vaaliohjelmista. Räsänen ihmetteli tänään Kataisen kotikulmilla Siilinjärvellä, miten kokoomus voi samaan aikaan lupailla kolmen miljardin euron veronkevennyksiä ja vanhustenhoidon parantamista. Räsäsen mielestä tällainen yhdistelmä ei voi olla mahdollinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.