Katainen puolustelee energiaveron kertakorotusta

Valtiovarainministerin mukaan tasokorotus on parempi tehdä kerralla kuin porrastaen, jotta vältytään korotuksilta hitaamman talouskasvun aikana.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) on puolustellut energiaveron kertakorotusta ilmastonmuutoksella tämän päiväisessä Savon Sanomissa. Hän muistuttaa, että jos kerralla toteutettava tasokorotus saa itse kunkin muuttamaan energiankulutustaan, sähkölasku saattaa jopa pienentyä.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) on vaatinut, että korotus porrastetaan usealle vuodelle. Kataisen mukaan sekä energia- että alkoholiveron korotukset on syytä tehdä hyvän suhdannetilanteen aikana, jotta vältytään korotuksilta hitaamman talouskasvun aikana.

- Energia- ja alkoholiverot ovat määräperusteisia. Niitä on siten säännöllisesti tarkistettava, jotta niiden taso ei tosiasiallisesti alenisi, Katainen kirjoittaa Savon Sanomien Kutsuvieras-palstalla.

Kataisen budjettiesityksestä on joidenkin arvostelijoiden mielestä puuttunut arvonlisäveron alennus. Katainen muistuttaa, että se on sovittu toteutettavaksi vaalikauden aikana ja nyt käsittelyssä on vasta ensi vuoden budjetti.

- Budjettiriihen tarkoitus on päättää vuoden 2008 budjetista. Se ei ole siis lähtökohtaisesti paikka päättää sitä seuraavien vuosien budjeteista tai veroista. - - Jos hallitus haluaa tarkemmista aikatauluista budjettiriihessä tai jossakin muussa yhteydessä päättää, niin mikäpä siinä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat