Kasvomaskit pakollisiksi sisäliikuntatiloissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla – katso harrastusten uudet rajoitukset ja suositukset koronan ehkäisemiseksi

Miten urheilu onnistuu maski kasvoilla? 2:53
Miltä tuntuu urheilla maski kasvoilla? Videolla maskia testaa Bikini Fitnessin SM-kisoihin valmistautuva Pernilla Böckerman.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat päättäneet, miten koronan etenemistä taklataan harrastustoiminnassa. Sisäliikuntatiloissa olevilta vaaditan maskinkäyttöä maanantaista alkaen, urheilusuorituksen ajaksi maskin voi poistaa.

Harrastustoiminnan uusista rajoituksista ja suosituksista kertovat Helsinki, Espoo ja Vantaa yhteisessä tiedotteessaan. 

Liikuntatiloissa liikuttaessa maskipakko, urheillessa ei

Kaupungit edellyttävät ensi maanantaista alkaen kasvomaskin käyttöä hallinnoimissaan sisäliikuntatiloissa kaikilta 15 vuotta täyttäneiltä.

Kasvomaskia tulee käyttää muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Kasvomaskia ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi sellaista käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi.

Velvoite koskee kaikkea sisäliikuntaa, esimerkiksi koulujen liikuntatilojen seura- ja harrastuskäyttöä. Myös jäähallit ovat sisäliikuntatiloja.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan myös edelleen kaikissa vapaa-ajan tiloissa. Epidemiologisen arvion perusteella katsotaan kuitenkin, että sisäliikuntatiloissa on perusteltua suosituksen sijasta edellyttää kasvomaskin käyttöä.

Kaupungit eivät luokittele harrastuksia korkean ja matalan riskin lajeiksi.

Harrastoiminnassa turvallisuus varmistettava

Suuressa osassa harrastus- ja ryhmätoimintaa on jo nyt toteutettu viranomaisten suosituksia tiukempia terveysturvallisuustoimia.

Ne kuitenkin edellyttävät jatkossa jokaiselta toimijalta vielä suunnitelmallisempia muutoksia, jotka parantavat terveysturvallisuutta edelleen.

Harrastustoiminnassa tehtäviä ratkaisuja ovat esimerkiksi:

– Ryhmien sekoittamista vähennetään.
– Halailua, huutamista ja tarpeetonta kokoontumista vältetään.
– Sisääntuloa porrastetaan.
– Saattajien ja huoltajien määrää tiloissa vähennetään.
– Ryhmien kokoa pienennetään.
– Turvaetäisyyksiä kasvatetaan tilajärjestelyillä.
– Harjoituksia ja toimintaa siirretään ulos.
– Osa harrastuksista toteutetaan etänä.
– Harjoitusten sisältöä muutetaan.

Julkiset tilat pidetään auki

Kaupunkien toimipisteet pidetään auki. Asiakasmääriä ja turvaetäisyyksien tosiasiallista toteutumista tiloissa seurataan aktiivisesti. Tarvittaessa tilassa olevien määrää tai palvelutoimintaa rajoitetaan henkilöstön toimesta.

Jos turvaetäisyyksien toteutumista ei voida muulla tavoin tosiasiallisesti varmistaa, asiakasmäärää voidaan rajata normaalia pienemmäksi. Joissakin tiloissa tämä voi jo nyt tarkoittaa asiakasmäärän rajaamista pienemmäksi kuin puoleen normaalista.

Julkisia tiloja ovat muiden muassa uimahallit, liikuntahallit, nuorisotilat, kulttuurikeskukset, museot ja kirjastot.

Lue myös:

    Uusimmat