Liikunnan koronaohjeista linjataan huomenna, ryhmäliikunta voidaan keskeyttää kokonaan – näin suositetaan jo nyt eri sairaanhoitopiireissä

16:54
Näin Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi tänään Helsingissä valmisteilla olevista urheiluharrastusten rajoituksista.

THL ja Opetus-ja kulttuuriministeriö valmistelevat koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen uusia suosituksia koskien liikunnanharrastamista. Lopulliset linjaukset tehdään huomenna valtioneuvostossa.

Hallituksen ja ministeriöiden ohjeistusta tarvitaan, koska yleisiä kokoontumisrajoituksia antavat aluehallintovirastot eivät voi rajoittaa tavanomaisia urheiluharjoituksia ja ryhmäliikuntatunteja. Kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat sen sijaan antaa tarkempia alueellisia ja paikallisia suosituksia harrastustoimitaan. 

Myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi illan tiedotustilaisuudessaan, että Helsingissä on valmisteilla rajoituksia urheiluharrastuksiin, mutta ne julkaistaan vasta ministeriöiden linjausten tultua julki.

– Odotamme valtiovallalta selvempiä linjauksia, mutta olemme valmiit panemaan rajoitukset täytäntöön nopeastikin, totesi Vapaavuori.

Vaasan kaupunki on jo aiemmin sulkenut kaupungin järjestämät ryhmäliikuntatunnit, vesijumpat ja perheliikunnan lokakuun ajaksi. Suljettuna on myös uimahallin kuntosali ja kaupungin liikuntatilat, mikä keskeytti myös urheiluseuratoiminnan näissä tiloissa.

Riskilajeja jääkiekko, jalkapallo...

STM:n kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan riskilajeja ovat ainakin jääkiekko ja jalkapallo, mutta näiden lajien seurat ovat toimineet hyvin tartuntatilanteissa.

– On hirvittävän vaikea lähteä valtakunnan tasolta määrittämään sitä, että mitkä on ne mahdollisuudet. Missä olosuhteissa sitä joukkueharrastusta tai harrastustoimintaa harrastetaan? Onko siellä mahdollisuus käyttää useampia pukuhuonetiloja? Voiko sitä harrastusta tehdä kasvomaskien kanssa? Ne tilat ja tilanteet ovat hyvin erilaisia, niin se on vaikea ehkä muulla kuin yleisellä tasolla ohjeistaa, totesi Varhila. 

Hallitus antoi jo viime viikolle suosituksen aikuisten korkean riskin liikunnan ja urheilun keskeyttämisestä epidemian kiihtymisvaiheessa. Suosituksen mukaan kaikenikäisten harrastustoiminta pitäisi järjestää niin, että osallistujien ja seurueiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. 

Leviämisvaiheen alueilla hallitus suosittelee ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä tarvittaessa kokonaan, mutta lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta pitäisi käyttää erityistä harkintaa. 

Sairaanhoitopiirit suosittavat jo liikuntaan rajoituksia

Sairaanhoitopiireistä Kymenlaakso, Etelä-Pohjanmaa ja Vaasa ovat jo rajoittaneet muun muassa urheiluseurojen välisten turnausten järjestämistä. 

Etelä-Pohjanmaa antaa vahvan suosituksen joukkuelajien ottelutoiminnan tauottamisesta lokakuun loppuun saakka.

Tiukimmat rajoitukset ovat leviämisvaiheessa olevassa Vaasassa. Sairaanhoitopiiri muistuttaa turvavälien pitämisestä kuntosaleilla,  urheiluseuroissa ja muussa vapaa-ajantoiminnassa ja näissä tulisi välttää yli kymmenen kymmenen hengen kokontumisia.

Kymenlaakson sairaanhoitopiiri suosittelee urheiluseuraja pitämään harjoitukset ja harrastepelit sekä -kilpailut  vuoden loppuun asti ilman yleisöä siten, että paikalla on vain toiminnan kannalta välttämätön henkilöstö. Muiden kuin urheilijoiden, kuten toimihenkilöiden suositellaan käyttävän maskia harjoitus- ja pelitilanteissa. Lisäksi kaikkea varsinaisten peli- ja harjoitustilanteiden ulkopuolista kontaktia tulisi välttää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja