Kasvien lomassa kymmeniä kiloja huumeita – Lahteen saapuneen lastin levityksestä epäillään 14 henkilöä

Näin jättimäisen huume-erän reitti kulki Alankomaista eri puolelle Suomea – epäillyt olivat itse vastassa rahtia Vuosaaressa 2:25
Näin kukka- ja huumelähetyksen kulkivat Suomeen.

Hämeen poliisilla on valmistumassa laaja esitutkinta, jossa on selvitetty huomattavan suuren huumausaine-erän levitystä Lahden seudulla.

Poliisin mukaan tutkinta liittyy huumausaineiden maahantuontikokonaisuuteen, josta Keskusrikospoliisi tiedotti helmikuussa 2021.

Huumausaineita salakuljetettiin maahan kukka- ja huonekasvilasteihin kätkettynä.

Yksi salakuljetuserä sisälsi neljä kiloa kokaiinia, 44 kiloa amfetamiinia, 100 000 kappaletta Xanax-tablettia sekä 80 000 kappaletta ekstaasitabletteja ja se noudettiin lahtelaisen henkilön toimesta huhtikuussa 2020 Järvenpäästä, poliisi tiedottaa.

Asiaa on käsitelty huumausaineiden maahantuontiorganisaation, erän Lahteen kuljettaneen miehen ja huumausaineiden tilaajien osalta jo Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomio annettiin viikko sitten.

Valmistuvassa esitutkinnassa on selvitetty Lahteen saapuneen erän edelleen levitystä ja sen levityksestä vastannutta paikallista organisaatiota.

– Epäiltynä on yhteensä 14 henkilöä, joista viisi on ollut esitutkinnan aikana vangittuna. Epäillyt ovat 21–45-vuotiaita, pääosin Lahdessa asuvia miehiä sekä naisia, poliisi kertoo.

Osa henkilöistä on poliisin mukaan toiminut organisaation alimmalla tasolla huumausaineiden säilyttäjinä ja myyjinä, kun taas osalla on ollut työnjohdollinen rooli huumausaineiden levitysorganisaatiossa.

– Levitysorganisaation keskeisimmät henkilöt hyödynsivät toiminnassaan vahvasti salattuja viestijärjestelmiä, joiden välityksellä he järjestivät huumausaineiden edelleen levitystä ja organisoivat toimintaan liittyviä kätköpaikkoja, poliisi toteaa.

Myös toinen erä paljastui

Poliisi kertoo lisäksi, että tutkinnan yhteydessä paljastui myös toinen, pääosin amfetamiinia sisältänyt maahantuontierä. Sen koko oli lähes 60 kiloa.

– Osittain samoista henkilöistä koostuva levitysorganisaatio sai tämän erän haltuunsa marraskuussa 2020 Lohjalla ja se kuljetettiin Lahteen, josta sitä levitettiin muun muassa Kouvolan seudulle, poliisi tiedottaa.

Esitutkinta on valmistumassa lähiviikkoina, jonka jälkeen asia siirretään syyteharkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat