Viidelle pitkät vankeustuomiot huumeiden salakuljettamisesta Hollannista kukkalähetysten seassa – oikeudessa kuultiin Niko Ranta-ahoa todistajana

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina viisi päätekijöiksi katsottua miestä 10,5–12 vuoden vankeusrangaistuksiin laajasta huumejutusta, jossa huumeita tuotiin Suomeen Hollannista kukkalähetysten seassa. Lisäksi yli 20 muuta ihmistä tuomittiin lievempiin rangaistuksiin.

Kyseessä on yksi Suomen suurimmista huumetutkinnoista. Poliisin esitutkinnan mukaan huumeita salakuljetettiin Suomeen yli 20 miljoonan euron arvosta vuosina 2018–2020. Syytekohtia jutussa oli yli 70.

Päätekijöinä tuomittiin muun muassa hollantilaiset Johannes Van Egmond, 45, ja Jan Kromhout, 48. Oikeuden mukaan miehet salakuljettivat huumeet Hollannista Suomeen ja toimittivat ne eri vastaanottajille, kuten kolmelle muulle päätekijöiksi katsotulle miehelle.

Myötävaikuttivat rikostensa selvittämiseen

Van Egmond tuomittiin 10,5 vuoden ja Kromhout 11 vuoden vankeuteen. Tuomioita laski 2–2,5 vuoden verran se, että he myötävaikuttivat rikostensa selvittämiseen.

Oikeus katsoi, että kaksikko toi Suomeen huumeita ja lääkeaineita vuosien 2018–2020 aikana yli 15:llä eri kerralla. Miehet salakuljettivat Hollannista muun muassa noin 15 kiloa kokaiinia, yli 240 kiloa amfetamiinia, yli 145  000 ekstaasitablettia, 14 kiloa MDMA:ta, 19  000 LSD-lappua, kaksi kiloa dekstrometamfetamiinia, yli 52 kiloa hasista ja yli 250 kiloa marihuanaa.

Tutkinnan aikana Kromhoutilta takavarikoitiin varoja lähes 290  000 euroa ja Van Egmondilta yli 270  000 euroa. Nämä rahat tuomittiin valtiolle menetetyksi rikoshyötynä.

–  Kysymys on ollut hyvin suurista määristä huumausaineita ja useista erittäin vaarallisista huumausaineista. Kysymys on ollut kansainvälisestä huumausainerikollisuudesta ja laajamittaisesta huumaus- ja lääkeaineiden laittomasta maahantuonnista, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Käräjäoikeuden mukaan kaksikolla ei kuitenkaan ollut määräysvaltaa huumeisiin, vaan he saivat käskyjä ulkomaalaisilta henkilöiltä, jotka eivät olleet oikeusjutussa syytettyinä.

Huumerahoja siirrettiin Suomesta Hollantiin

Van Egmondin ja Kromhoutin lisäksi päätekijöiksi katsottiin Suomessa huumeita vastaanottaneet Feliciano Angelo Armando De Snoo, 30, Jani Petteri Laaksonen, 39, ja Lappeenrannan mieheksi kutsuttu Joonas Peltonen, 35, jonka nimi oli aiemmin Jesse Joonas Lähteenmäki.

Oikeuden mukaan De Snoon toiminta keskittyi pääkaupunkiseudulle. Hänen syykseen luettiin muun muassa 38 marihuanakilon, 5  000 ekstaasitabletin ja yhden kokaiinikilon maahantuonti ja myynti.

Oikeus katsoi, että laajan huumeiden maahantuonnin ja myynnin lisäksi De Snoo järjesti huumerahojen kuljettamista Suomesta Hollantiin. Koska myös De Snoo myötävaikutti rikostensa selvittämiseen, hänen tuomiotaan lievennettiin puolellatoista vuodella 11,5 vuoteen. Häneltäkin oli takavarikoitu yli 410  000 euroa, jotka määrättiin valtiolle menetettäväksi.

"Lappeenrannan miehelle" pisin vankeustuomio

Oikeuden mukaan enimmäkseen Päijät-Hämeen alueella toiminut Peltonen tuomittiin koko jutussa pisimpään, 12 vuoden vankeuteen. Myös hän myötävaikutti oikeuden mukaan rikostensa selvittämiseen "jonkin verran", mistä tuli lievennystä tuomioon puoli vuotta.

Oikeuden mukaan Peltonen ja 11,5 vuoden vankeuteen tuomittu Laaksonen toivat marraskuun 2019 ja huhtikuun 2020 välisenä aikana Suomeen ja levittivät edelleen muun muassa seitsemän kiloa kokaiinia, 79 kiloa amfetamiinia, 110  000 ekstaasitablettia ja kilon dekstrometamfetamiinia.

Oikeuden mukaan Peltonen hoiti yhteydenpidon ulkomaisiin tahoihin, tilasi huumeet ja organisoi niiden maahantuonnin salatun sovelluksen kautta. Laaksosen osuus etenkin huumausaineiden levitystoiminnassa oli merkittävää ja laajaa, mutta hänen asemansa oli kuitenkin kokonaisuudessa vähäisempi kuin Peltosen, oikeus katsoi.

Laaksonen ja Peltonen tuomittiin yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle rikoshyötynä yhteensä yli neljä miljoonaa euroa. Jo aiemmin käräjäoikeus oli määrännyt vakuustakavarikkoon Peltosen omaisuutta yli 2,7 miljoonan euron arvosta. Lisäksi Laaksoselta takavarikoitiin tutkinnassa yli 47  000 euroa ja Peltoselta yli 20  000 euroa käteistä, jotka myös tuomittiin menetetyksi valtiolle.

Tutkinta alkoi Encrochatista saaduista viesteistä

Tutkittava kokonaisuus oli hyvin laaja, ja sitä tutkittiin keskusrikospoliisin (KRP) lisäksi Helsingin, Pohjanmaan, Hämeen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksissa.

Tutkinta sai alkunsa viesteistä alamaailman suosimassa Encrochat-palvelussa. Encrochat nousi 2010-luvun jälkipuoliskolla rikollisten suosioon sen mainostaman vahvan salauksen takia. Viranomaisten kiinnostuttua palvelusta salaus saatiin kuitenkin murrettua, ja viime kesänä Euroopan poliisivirasto Europol ja EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön virasto Eurojust tiedottivat, että Encrochatista saadut tiedot olivat johtaneet suureen määrään kiinniottoja eri puolilla Eurooppaa.

Myös KRP sai viestejä käyttöönsä kansainvälisen tiedonvaihdon kautta.

–  Siitä se (tutkinta) alkoi. Lisäksi teimme tietysti paljon muuta tutkintaa ja keräsimme muuta todistusaineistoa. Mutta viesteillä oli suuri merkitys siinä, että näihin asioihin ylipäänsä päästiin käsiksi, KRP:n tutkinnanjohtaja Jari Räty kertoi viime vuonna STT:lle.

Viestittely palvelussa tapahtui nimimerkkien takaa. KRP:n mukaan osan käyttäjistä henkilöllisyys saatiin selville, mutta jotkut jäivät tuntemattomiksi.

Samassa vyyhdessä salakuljetettiin Suomeen myös iso osa niin kutsutun Katiska-jutun huumeista. Myös Katiskan toista pääsyytettyä ja siinä 11 vuoden vankeuteen tuomittua Niko Ranta-ahoa kuultiin jutussa todistajana.

Pohjanmaalla syytettynä ex-kunnallispoliitikko

Kokonaisuuden niin kutsuttua Pohjanmaan haaraa on jo myös osin käsitelty oikeudessa.

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa 2020 useita ihmisiä liittyen Hollannista tuodun amfetamiinin kauppaan ja levittämiseen. Pääsyytetyt, kristiinankaupunkilainen pariskunta, saivat vuosien vankeustuomiot.

Käräjäoikeuden mukaan pariskunta oli pitänyt kotonaan kymmeniä kiloja amfetamiinia ja myynyt sitä eteenpäin. Hovioikeus piti viime vuoden kesäkuussa käräjätuomion pääosin ennallaan. Hovituomioon on haettu valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, missä asian käsittely on kesken.

Pohjanmaalla syytettyjen joukossa on myös kristiinankaupunkilainen entinen kunnallispoliitikko. KRP:n mukaan hän vastaanotti toiselta hollantilaismiehistä noin 46 kiloa amfetamiinia ja kuljetti huumeet kristiinankaupunkilaispariskunnan miehelle.

Pohjanmaan käräjäoikeus ei ole vielä määrännyt käsittelypäivää ex-kunnallispoliitikon syytteelle.

13.1.2022 kello 16.04, juttua on päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat