Poliisi ja Tulli paljastivat laajan huumekokonaisuuden – rahavirta kulki Venäjälle

Helsingin poliisilaitos tiedottaa paljastaneensa yhdessä Tullin kanssa laajan huumausaineiden maahantuonti- ja levityskokonaisuuden.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että useista henkilöistä koostunut rikollisverkosto levitti huumausaineita pääkaupunkiseudulla. Verkosto kuljetti Suomeen suuren määrän amfetamiinia, marihuanaa, kokaiinia ja Subutexia. 

Huumeiden myynnistä saatuja rahoja ohjattiin poliisin mukaan eri välikäsien kautta Venäjälle.

Rahaa vietiin Venäjälle käteisenä muutamista sadoista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin kerrallaan. Rahaliikenteen järjestämiseen oli luotu oma toimintatapa, ja sitä toteuttivat pääosin eri henkilöt kuin huumausaineita levittäneet henkilöt.

Poliisi takavarikoi kiinnioton yhteydessä yli 90 kiloa amfetamiinia, jonka arvo katukaupassa on lähes kaksi miljoonaa euroa. 

– Salakuljetuksessa käytettyyn kuorma-autoon oli rakennettu erittäin ammattimaisesti toteutettu erillinen kätkö huumausaineita varten, sanoo Helsingin poliisi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Juurikkamäki tiedotteessa.

Juurikkamäen mukaan toimintaa johdettiin ainakin osittain ulkomailta.

Tulli selvitti Subutex-kokonaisuuden

Subutex-tabletteja epäillään päätyneen Suomeen kesän ja syksyn 2022 aikana vähintään 45 000 kappaletta. Näiden laskennallinen katukauppa-arvo on noin 1,5 miljoonaa euroa.

– Henkilöt ovat noutaneet Ranskasta huomattavia määriä huumausaineeksi luokiteltuja Subutex-lääkeainetabletteja ja kuljettaneet ne Ruotsin kautta Suomeen, kertoo Tullin tutkinnanjohtaja Tero Virtanen poliisin tiedotteessa.

Virtasen mukaan Subutexia on levitetty eteenpäin lähinnä pääkaupunkiseudulla.

Rikoskokonaisuuteen liittyen myös Ruotsin tulli on takavarikoinut kahdella eri kerralla yhteensä yli 32 000 Subutex-tablettia, joita oltiin tuomassa Ranskasta Suomeen syksyllä 2022. Tämän takavarikon laskennallinen katukauppa-arvo noin 1,1 miljoonaa euroa.

Huumausaineiden maahantuonnista ja -levittämisestä epäillään yhteensä noin 20 henkilöä, joista tutkinta- tai vankeusvankina on edelleen kahdeksan henkilöä. 

Tapaus siirtyy syyteharkintaan lähiaikoina.

Lue myös:

    Uusimmat