Mainos

Kasjanov: Kurskin tilanne katastrofaalinen

Venäjän pääministerin Mihail Kasnajovinmukaan Kursk-sukellusveneen miehistön pelastuminen näyttää jo epätoivoiselta. Katstrofitilannekaan ei ole kaukana.

Brittien pelastussukellusvene

Venäjän pääministeri Mihail Kasnajov sanoo, että Barentsinmeren pohjassa olevan ydinsukellusveneen tilanne on miltei katstrofaalinen.
-Tilanteessa ei ole tapahtunut muutoksia parempaan eikä huonompaan viime yön aikana, kertoi Kasjanov hallituksen tapaamisessa.

Britannian pelastussukellusvene ja joukko brittiläisiä pelastusmiehiä on lähtenyt kohti Barentsinmerta Norjan Trondheimista. Sukellusvenettä kuljettava Normand Pioneer -laiva lähti Trondheimista aamupäivällä. Sukellusveneen tuominen onnettomuuspaikalle kestää noin 50 tuntia. Avun kuitenkin pelätään tulevan liian myöhään Kurskin 118 hengen miehistölle.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu ei ole havainnut elonmerkkejä ydinsukellusveneestä sitten lauantai-illan, jolloin onnettomuus tapahtui. Tiedustelupalvelun mukaan ei ole todisteita siitä, että kukaan miehistöstä olisi selvinnyt turmasta, kertoo uutistoimisto Reuters. Venäjä on kiistänyt väitteet, sillä vielä tiistaina sukellusveneen 118-henkinen miehistö onnistui viestittämään ulospäin koputtamalla aluksen runkoon. Venäläislähteiden mukaan on mahdollista, että kova merenkäynti on estänyt koputusten kuulumisen. Toinen mahdollisuus on, että miehistön jäsenet eivät enää jaksa koputtaa runkoon tarpeeksi lujaa. Venäjän laivaston komentajan Vladimir Kurojedovin mukaan Kurskissa olisi riittävästi happea vielä yhdeksäksi päiväksi, vaikka aiemmin happivarastojen oli arveltu loppuvan jo parissa päivässä.

Putin: Tilanne kriittinen

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi eilen onnettomuutta ensimmäisen kerran ja sanoi, että tilanne sukellusveneessä on kriittinen. Putin sanoi myös, ettei Venäjä tarvitse ulkomaista apua pelastustöissä. -Kaikki mahdollinen tehdään miehistön ja sukellusveneen pelastamiseksi, hän vakuutti. Aiemman tiedon mukaan brittien tarjoama pelastusalus ei venäläisten mielestä myöskään soveltuisi Barentsinmeren myrkyisiin olosuhteisiin. Brittien pelastusalus voi edetä vain kahden solmun vauhtia ja siihen mahtuu vain kymmenen ihmistä kerralla, kertoi laivasto.
Putin ei ole vieraillut onnettomuuspaikalla, vaan lomailee tiettävästi edelleen perheensä kanssa Mustanmeren rannalla.

Kolmas pelastusyritys epäonnistui

Kurskin uppoamispaikka.

Venäjän laivaston kolmas pelastusyritys epäonnistui eilen päivällä. Laivaston mukaan kolmannessa pelastusyrityksessä käytettiin miehitettyä pienoissukellusvenettä. Laivasto oli arvioinut, että Pester-pienoissukellusveneellä olisi paremmat mahdollisuudet onnistua pelastustyössä voimakkaissa merivirroissa kuin aiemmin käytetyillä sukelluskelloilla.

Kaksi aiempaa yritystä saada sukelluskello kiinnitettyä sukellusveneeseen epäonnistuivat huonon näkyvyyden ja kovan merenkäynnin vuoksi. Laivastolla on 22 alusta pelastustöissä alueella. Kurskin uppoamisen syy ei ole selvinnyt, mutta on esitetty arvioita sukellusveneen etuosassa tapahtuneesta räjähdyksestä tai Kurskin törmäämisestä johonkin.
(STT-AFP-AP-Reuters-Itar-Tass-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.