Käsistä lähteneestä mopomiitistä hävityksen kauhistus, kauppa kieltää kokoontumisajot: "Rikottiin paikkoja paljon"

Mopomiitti jätti jälkeensä valtavan tuhon Seinäjoella 1:23
Katso videolta, millaista tuhoa nuoret aiheuttivat kokoontumistensa yhteydessä.

Lapasesta karanneet mopomiitit lopettavat kumirengasnuorten kokoontumiset seinäjokelaisella parkkipaikalla.

Seinäjoen Minimanin piha on ollut jo tovin suosittu paikka järjestää niin sanottuja mopomiittejä, jossa nuoret kaksipyöräisten ystävät kokoontuvat tapaamaan toisiaan ja ajelemaan menopeleillään.

Nyt kokoontumisille tulee kuitenkin loppu. Seinäjoen Minimani tiedotti lauantaina, että kokoontumiset kielletään häiriökäyttäytymisen vuoksi. Syynä on viikonloppuna järjestetty kokoontuminen.

– Yleensä hommat on mennyt suhteellisen hyvin. Nyt viime aikoina meidän kärsivällisyys on viety äärirajoille, yritys kirjoitti Facebookissa.

–Näiden älyttömyyksien takia nyt taisi olla viimeisiä mopomiittejä meidän pihassa.

MTV Uutiset Live: Karut kuvat: Mopomiitit aiheuttaneet Seinäjoen Minimanille tuhansien vahingot (juttu jatkuu videon jälkeen).

Karut kuvat: Mopomiitit aiheuttaneet Seinäjoen Minimanille tuhansien vahingot 3:14

Video tuhoista: Nuoret potkivat aidan säpäleiksi

MTV Uutiset sai videoita mopomiitin jäljistä. Eräässä videossa näkyy, miten nuoret potkivat puutarhamyymälän muovisen aidan säpäleiksi.

Minimani-johtaja Taina Kinnari kertoo, että miittejä on järjestetty pihalla jo vuosia.

– Se on vuosien saatossa mennyt aina vain vakavammaksi ja vakavammaksi, kunnes tultiin tähän kesään, joka on ollut kaiken kaikkiaan aika hurja. Se kulminoitui nyt tähän viikonloppuun, jossa rikottiin paikkoja paljon, Kinnari kertoo.

Pääsääntöisesti miittien aiheuttama haitta on ollut sotkua, kun jopa sadat nuoret kokoontuvat yhteen. Mopomiittikiellon syynä ovat kuitenkin lisääntyneet tihutyöt myymälän sisällä ja ulkopuolella. Esimerkiksi liikkeen puutarhamyymälään on murtauduttu sotkien ja rikkoen paikkoja.

Tältä näytti nuorten mopomiitti Helsingissä 0:30
Poliisi julkaisi kuvaa nuorten mopomiitistä Helsingin Tattarisuolta, poliisi on huolissaan kokoontumisten turvallisuudesta.

”Erikoista, että työntekijöiden pitää pelätä työpaikallaan”

Puutarhaliikkeen rikotun aidan korjauskustannukset nousevat luultavasti useisiin tuhansiin euroihin.

Kinnari kertoo, että aikaisemmin kärrykatokset on jouduttu korjaamaan useaan kertaan niiden mentyä säpäleiksi.

Myymälän työntekijät ja asiakkaat ovat kohdanneet asiatonta, häiritsevää ja rumaa käytöstä miittien aikaan. Kinnari kertoo, että asiakkaat ovat kysyneet, voiko liikkeeseen tulla mopomiittien tapahtuma-aikaan. 

– Työntekijöiden pitää pelätä työpaikallaan kaupassa, onhan se erikoinen tilanne, Kinnari kommentoi.

Miittijärjestäjä ilmoittaa lopettavansa: ”Jossain menee raja”

Kinnari peräänkuuluttaa vanhemmilta kiinnostusta lastensa tekemisiin. Hän on ollut pidempään huolissaan miittien turvallisuudesta osallistujille ja miettinyt, miten kouluja käyvät lapset voivat riekkua ulkona yöllä kahden aikaan.

Hän myös kysyy, onko kaikilla ymmärrystä yhteiskunnan edellyttämistä rajoista ja tekemisten seurauksista.

– Toivoisin sitä keskustelua kotona.

Kinnaria harmittaa, että pienen vähemmistön tekemisten vuoksi tilaisuuksien järjestäminen on jouduttu kieltämään.

MTV Uutiset on nähnyt miittejä järjestävän tahon viestin, jossa se tuomitsee asiattoman käytöksen ja kertoo, että nykyiset organisaattorit eivät enää aio tapahtumia järjestää.

– Ollaan siivottu paikkoja miittien jälkeen ja yritetty parhaamme mukaan siivota jäljet, mutta jossain menee raja. Tämän vuoden liiderit kiittää ja kuittaa, ei jatkossa tuu meidän toimesta miittejä, julkaisussa todetaan.

Nuorison kokoontumisajot työllistävät ja huolettavat poliisia 2:02
Mikä nuorten kokoontumisajoissa on niin vaarallista? Ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisista kertoo MTV Uutiset Livelle, millaisia tapahtumia kokoontumisajot ovat.

Poliisi: Mopomiitit työllistävät poliisia

Minimani kertoi sunnuntaina sosiaalisessa mediassa, että he ovat saaneet asiasta paljon nimivihjeitä ja osa tekijöistä on myös käynyt tunnustamassa tekonsa.

Kinnari kertoo, että asian selvittelyä jatketaan alkavalla viikolla.

Pohjanmaan poliisilaitoksen tilannekeskuksesta kerrotaan, että sillä ei ollut merkintöjä mopomiitistä Seinäjoen Minimanin pihassa tänä viikonloppuna. Keskus kertoo, että kokoontumiset aiheuttavat kenttäpartioille runsaasti työtä erityisesti kauniina viikonloppuina.

Viimeksi vajaa kaksi viikkoa sitten Pohjanmaan poliisilaitos tiedotti, että sitä työllistivät mopomiitit, joissa oli runsaasti nuorisoa mopoin, moottoripyörin, mönkijöin, traktorein ja autoin.

– Mopomiitit häiritsivät ajoittain muita tienkäyttäjiä sekä myös liikekeskuksien parkkipaikoilla liikkuneita asiakkaita, joille alueille nuoriso isolla osallistujajoukolla kokoontui. Poliisi joutui puuttumaan tilanteisiin ja ohjeistamaan, sekä myös antamaan joitakin poistumiskäskyjä nuorisolle, poliisi kertoi tuolloin.

Poliisi esitti tuolloin toiveen, että etenkin alaikäisten nuorten vanhemmat kiinnittäisivät huomiota viikonloppuöinä jälkikasvunsa kulkemisiin ja kulkuneuvojen kuntoon. Tuolloin Seinäjoen mopomiitissä kirjattiin kaksi törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista ja 11 moposta poistettiin rekisterikilvet mopojen epäkunnon vuoksi.

Mopon polttamisesta vaaratilanne Tampereella 0:20
Mopomiitissä tuleen tuikattu mopo räjähtää. 

Lue myös:

    Uusimmat