Älä luota vain nuoren sanaan: Poliisi kehottaa vanhempia katsomaan mopomiiteistä kuvattuja videoita

Tältä näytti nuorten mopomiitti Helsingissä 0:30
Poliisi huolestui nuorten mopomiiteistä: Tältä näytti meno Helsingissä toukokuussa.

Sisä-Suomen poliisilaitos kehottaa Facebookissa vanhempia kiinnittämään kunnolla huomioita mopoilevien nuorten kokoontumisiin, eli niin sanottuihin miitteihin. Poliisin mukaan vanhemmilla voi olla harhaluulo, että poliisi on paikalla vastaamassa miittien turvallisuudesta. Näin ei kuitenkaan monesti ole.

Poliisi kertoo sosiaalisessa mediassa, että nuorten kokoontumisajoissa on tapahtunut tänä keväänä useita läheltä piti -tilanteita. Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella kokoontumisia järjestetään käytännössä joka viikonloppu muun muassa Jyväskylässä, Tampereella, Nokialla, Pirkkalassa ja Lempäälässä.

Monet kokoontumiset ovat nuorten itsensä koollekutsumia ja järjestämiä, jolloin niiden turvallisuudesta ei ole välttämättä huolehdittu lainkaan, poliisi muistuttaa. Yhteen tapaamiseen voi osallistua jopa tuhat nuorta, eikä poliisilla ole pahimmassa tapauksessa mitään tietoa tapahtumasta etukäteen. Monesti mopot ovat viritettyjä, ja tapahtumissa ammutaan jopa raketteja.

– Miiteissä muun muassa ajetaan kovilla nopeuksilla keula pystyssä teillä tai parkkipaikoilla, ja katsojat ovat hyvin lähellä seuraamassa, komisario Teemu Karhunen toteaa poliisin julkaisussa jatkaen, että turvallisuus ei saisi olla tuurista kiinni.

Keskustele nuoren kanssa ja katso videoita

Sisä-Suomen poliisi kehottaa julkaisussaan kaikkia vanhempia ja huoltajia keskustelemaan mopomiiteistä nuoren kanssa.

Pelkän jututtamisen lisäksi poliisi pitää ehdottoman tärkeänä, että aikuinen tutustuu myös miiteistä kuvattuihin videoihin nähdäkseen, mitä niissä oikeasti tapahtuu. Videoita voi löytää esimerkiksi YouTubesta miitin paikkakunnalla ja päivämäärällä hakemalla.

Mikään ei myöskään estä vanhempaa lähtemästä paikan päälle tutustumaan tapahtumiin ihan itse.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Nuorison kokoontumisajot työllistävät ja huolettavat poliisia 2:02
Nuorten kokoontumisajot työllistävät ja huolettavat poliisia. Millaisia tapahtumia ne oikeasti ovat?

Näin järjestetään turvallinen mopomiitti

Poliisin mukaan sen mahdollisuudet puuttua tapahtumien kulkuun ovat hyvin rajalliset, jos miitissä on satoja osallistujia. Tällöin esimerkiksi ambulanssien voi olla hyvin vaikea päästä alueelle, mikäli asianmukaisia pelastusteitä ei ole suunniteltu.

Mopomiitin voi järjestää myös yhteistyössä viranomaisten kanssa. Tapahtumat ovat laadultaan sellaisia, että ne vaativat poliisin mukaan aina yleisötilaisuusilmoituksen tekemisen. Ilmoitus tulisi tehdä viimeistään viittä vuorokautta ennen tapahtumaa. 

– Poliisi käsittelee ilmoituksen ja varmistaa, että tapahtuman lainmukaista järjestämistä varten on tehty tarvittavat suunnitelmat ja hankittu tarvittavat muut luvat. Niitä voi olla esimerkiksi alueenkäyttölupa, turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, vastuuvakuutus, liikenteenohjaussuunnitelma ja melupäätös, luettelee Facebook-julkaisussa komisario Sari Pöntinen.

Pöntisen mukaan esimerkiksi Konneveden ja Parkanon toukokuiset mopomiitit järjestettiin yhteistyössä viranomaisten kanssa.

– Ne sujuivat poliisin näkökulmasta oikein hyvin. Asianmukainen, turvallinen tapahtuma on kyllä hyvin mahdollista toteuttaa, Pöntinen sanoo.

Vanhempi! Tarkasta näin, onko nuoresi mopo turvallinen 5:39
Näin tarkastat, onko nuoren mopo turvallinen vai viritetty.

Lue myös:

    Uusimmat