Kärynnyt yhdysvaltalaistähti vaati selitystä Kamila Valijevan dopingpäätöksestä – nyt KOK vastasi

MTV raportoi Pekingistä: Taitoluistelijan dopingkäryssä ratkaisu 4:20
MTV Urheilu raportoi maanantaina Pekingin olympialaisista: Taitoluistelija Kamila Valijevan dopingkäryssä ratkaisu.

Yhdysvaltalainen sprintteritähti Sha'Carri Richardson vaati kärkkäästi selitystä hänen ja venäläisen taitoluistelijan Kamila Valijevan dopingkäryjen eroista alkuviikolla. Keskiviikkona hän sai vastauksen Kansainväliseltä olympiakomitealta KOK:lta. 

Valijeva, 15, saa kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n maanantaisella päätöksellä jatkaa kilpailemista Pekingin olympialaisissa joulukuun lopussa annetusta, mutta vasta hiljattain julki tulleesta positiivisesta dopingnäytteestä huolimatta. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Richardson, 21, joutui viime vuonna jättämään Tokion kesäolympialaiset väliin, kun hän antoi Yhdysvaltojen olympiakarsintojen yhteydessä kannabista sisältäneen positiivisen dopingnäytteen. Hän sai kärystään kuukauden mittaisen kilpailukiellon

Yhdysvaltalaissprintteri vaati vastauksia Twitterissä maanantaina

– Voisimmeko saada kunnon vastauksen hänen (Valijevan) ja minun tilanteiden erosta? Ainoa näkemäni ero on se, että minä olen nuori musta nainen, Richardson kirjoitti.

Asiasta kysyttiin Kansainvälisen olympiakomitean edustajalta Mark Adamsilta keskiviikkona.

– Jokainen tapaus on erilainen, tämä (Valijevan) tapaus ei ole vielä ratkennut. Richardsonin tapauksen osalta, hän antoi positiivisen tuloksen 9. kesäkuuta, eli aika paljon ennen kisoja. (Yhdysvaltojen antidopingjärjestö) USADA ehti käsitellä tapauksen hyvissä ajoin ennen Tokion kisoja. Hän hyväksyi kuukauden kilpailukiellon, joka alkoi 28. heinäkuuta. Siksi näillä kahdella tapauksella ei mielestäni ole paljonkaan yhteistä, Adams linjasi.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Valijevan joulukuinen testitulos tuli julki Venäjän voitettua joukkuekilpailun kultaa Pekingissä. CAS vetosi päätöksessään Valijevan ikään ja siihen, että kilpailemisen estäminen olisi aiheuttanut 15-vuotiaalle "korjaamatonta harmia". 

Richardsson ihmetteli ulostulossaan sitä, miksi Valijevan dopingtuloksen vahvistamisessa kesti niin kauan. Lisäksi hän alleviivasi, "ettei kannabis todellakaan paranna urheilijan suorituskykyä".

Valijevan kohdalla kielletty aine oli sydänlääke trimetatsidiini. New York Times uutisoi tiistaina, että venäläisen näytteestä löytyi merkkejä myös kahdesta muusta, ei kielletystä sydänlääkkeestä, Hypoxenista ja L-karnitiinista. 

Valijeva luisteli tiistaina naisten lyhytohjelmassa, ja johtaa kilpailua ennen torstaista, mitalit ratkaisevaa vapaaohjelmaa

Lue myös:

    Uusimmat