Karut luvut julki Venäjältä – näin monta urheilijaa on vaihtanut kansallisuutta hyökkäyssodan syttymisen jälkeen

Venäjän valtion median TASS:in mukaan 67 maan urheilijaa on vaihtanut kansallisuutta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ovat olleet suurimmilta osin suljettuna kansainvälisestä urheilusta viime vuoden helmikuussa alkaneen hyökkäyssodan jälkeen. Vielä ei ole selvillä, mikäli maiden urheilijat pääsevät mukaan ensi vuoden Pariisin kesäolympialaisiin. Kansainvälinen olympiakomitea KOK on ollut avoin paluun suhteen tiettyjen reunaehtojen puitteissa.

Venäjän urheiluviranomaiset ovat nyt vahvistaneet, että 67 urheilijaa on vaihtanut kansallisuutta hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Maan varaurheiluministeri Aleksei Morozov kommentoi TASS:ille urheilijoiden joukkopakoa.

– Haluamme kasvattaa urheilijoita, jotka edustavat maatamme. Mielestämme on kunnia edustaa Venäjää. Emme tee kenestäkään vihollista. Se on jokaisen yksittäisen urheilijan oma valinta, Morozov sanoi.

Morozovin mukaan venäläisviranomaiset ovat olleet mukana urheilijoiden kansalaisuuden vaihtamisen prosesseisa.

– Olemme yhteyksissä monien maiden lajiliittoihin. Jokaisella urheilijalla on oma tarinansa. Lukemat eivät ole valtavia, mutta se on meille tappio. Yritämme puhua urheilijoille ja vakuuttaa heille, että heidän tulisi kilpailla äiti-Venäjän puolesta, Morozov päätti.

Itsenäinen Kholod-uutissivusto kertoi heinäkuussa, että vähintään 204 venäläisurheilijaa on vaihtanut urheilussa edustamaansa maata. Osa näistä urheilijoita on myös vaihtanut itsessään maan kansalaisuutta pois Venäjältä.

Lue myös:

    Uusimmat