Venäjällä käy kohina – MM-mitalisti ja viisinkertainen Euroopan mestari vaihtamassa toisen maan riveihin

Venäläislähtöinen kaukalopikaluistelun viisinkertainen Euroopan mestari Sofia Prosvirnova haluaa alkaa kilpailla Tanskan maajoukkueen urheilijana.

Pietarista kotoisin oleva Prosvirnova on voittanut Venäjää edustaessaan viisi kaukalopikaluistelun Euroopan mestaruutta. MM-kisoista hänellä on kaksi hopeaa ja kaksi pronssia.

Tanskalaisen pikaluistelijan Viktor Hald Thorupin kanssa naimisissa oleva Prosvirnova haluaa perhesyihin vedoten edustaa jatkossa Tanskaa. Hän kertoi, että Venäjän maajoukkuejärjestelmässä joukkue keskitetään harjoittelemaan 11 kuukauden ajan niin, että kolme viikkoa harjoitellaan keskitetysti, mitä seuraa viikon tauko. Prosvirnova setvi noudattaneensa ohjelmaa viimeisten yhdeksän vuoden ajan ja pystyneensä luistelemaan venäläisjärjestelmän avulla kansainvälisellä huipulla, mutta "kolikolla on toinen puolensa".

Jos Prosvirnova jatkaisi Venäjän riveissä, hänen täytyisi toimia etäsuhteessa puolisonsa kanssa ja olla erossa perheestään.

– Totuus on, että tässä vaiheessa en ole valmis tekemään sellaisia uhrauksia. Arvot muuttuvat. Perheen rakentaminen ja mielenterveyteni ovat nyt yhtä tärkeitä urheilu-uran rakentamisen kanssa, 25-vuotias Prosvirnova perusteli urheilukansalaisuuden vaihdosaikeitaan sosiaalisessa mediassa.

Prosvirnova kertoi Match TV:lle, että Tanskan luisteluliitto on jo antanut suostumuksensa sille, että Prosvirnova edustaisi jatkossa Tanskaa. Asiassa odotetaan nyt hyväksyntää Venäjän luisteluliitolta.

Prosvirnova toivoi "vaikealle päätökselleen" ymmärrystä perustelujensa jälkeen. Asiaa on puitu venäläisissä tiedotusvälineissä runsaissa määrin. Yksinään Match TV:llä on 13 tiistaina julkaistua artikkelia, jotka käsittelevät Prosvirnovan aikeita vaihtaa Tanskan maajoukkueeseen.

Prosvirnovan ulostulo on saanut Venäjällä ymmärrystä hänen asettaessaan perheen etusijalle. Venäjän luisteluliiton puheenjohtaja Nikolai Guljaev myös korosti, että "tilanne on arkipäiväinen eikä poliittinen".

Kaukalo taakse?

Prosvirnova valotti myös, että hän aikoo siirtyä kaukalopikaluistelusta pitkälle radalle ja yrittää vaihdosta seuraavaksi kaudeksi.

– Minulla tulee aina olemaan aikaa palata lyhyelle radalle, jos homma ei toimi. En usko seuraavan ongelmia, Prosvirnova sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat