Valko-Venäjältä hurja ehdotus dopingohjelman vuoksi pannassa oleville venäläisurheilijoille – "En sulje pois mitään vaihtoehtoa"

Valko-Venäjä saattaa tarjota venäläisyleisurheilijoille mahdollisuutta urheilla maan edustajina kansainvälisissä kilpailuissa. Näin venäläisurheilijat voisivat päästä mukaan arvokilpailuihin.

Venäläisurheilijat ovat olleet suljettuna kansainvälisestä yleisurheilusta vuodesta 2015 maassa paljastuneen dopingohjelman vuoksi. Osa venäläisistä on voinut osallistua arvokisoihin neutraaleina urheilijoina ilman kansalaisuustunnuksia.

Tällä hetkellä myös tuo mahdollisuus kilpailla on jäädytettynä, koska Venäjän yleisurheiluliitto jätti maksamatta Kansainväliselle yleisurheiluliitolle (WA) sille määrätyn miljoonien dollareiden dopingsakon. 

WA oli hyväksynyt Venäjältä kymmenen neutraalin yleisurheilijan kiintiön Tokion olympialaisiin, mutta sen ehtona oli 10 miljoonan dollarin eli noin 8,8 miljoonan euron dopingsakko, josta puolet piti suorittaa 1. heinäkuuta mennessä.

Valko-Venäjä apuun

Nyt oman lusikkansa soppaan on laittanut Valko-Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtajan Vadim Devjatovski. Entisen moukarinheittäjän Devjatovskin mukaan venäläisurheilijat voisivat mahdollisesti päästä kilpailemaan Valko-Venäjän edustajina ja näin saada osallistumisoikeuden kilpailuihin.

– On vielä liian aikaista puhua päätöksistä, mutta seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti. Jos saamme tarjouksia venäläisurheilijoilta, totta kai harkitsemme niitä, Devjatovski sanoi Reutersin mukaan.

Devjatovski sanoo, että johtavien venäläisurheilijoiden urat ovat vaarassa päättyä, jos nämä suljetaan täysin kansainvälisten kilpailuiden ulkopuolelle.

– Jos nämä urheilijat ovat vaarassa jäädä pois olympialaisista tai he joutuvat lopettamaan uransa, se ei ole menetys ainoastaan venäläisille vaan koko yleisurheilumaailmalle.

Valmis jättämään Venäjän

Osa venäläisurheilijoista voisi olla valmiita tarttumaan tarjoukseen. Reuters kertoo joidenkin urheilijoiden suuttuneen kuultuaan maksamatta jääneestä sakosta. 

Yksi heistä on korkeushypyn maailmanmestaruuden viimeksi Dohassa viime syksynä voittanut Maria Lasitskene, joka on sanonut olevansa valmis jättämään Venäjän voidakseen kilpailla jonkin muun maan väreissä.

– En sulje pois mitään vaihtoehtoa, en edes Venäjän joukkueen jättämistä. Olen kyllästynyt rikkomuksiin, joita on tapahtunut viimeisten viiden vuoden aikana.

Millään pika-aikataululla maan vaihtaminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Kansainvälinen yleisurheiluliitto edellyttää kolmen vuoden odotusaikaa urheilijalta, joka haluaa vaihtaa toisen maan edustajaksi. Urheilijan tulee myös pystyä todistamaan olevansa saamassa maan täyden kansalaisuuden. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja