Kartturilegenda hekumoi Jyväskylän MM-rallireittiä – 12 vuoden takainen tappio Sébastien Loebille jäi ikuisesti mieleen: "Silloin ei edes hirveästi harmittanut"

4:02
Karturilegenda Jarmo Lehtinen muistelee Jyväskylän ralleja Tulosruudussa.

Kesken viime kauden Teemu Sunisen kartanlukijaksi siirtynyt Jarmo Lehtinen on yksi MM-rallihistorian kokeneimmista karttureista. Tulevana kesänä Lehtinen osallistuu jo 20:nteen Jyväskylän MM-ralliinsa.

Suomen MM-ralli viettää 6.–9. elokuuta 70-vuotisjuhliaan. Juhlakisan reitti julkistettiin torstaina. Kilpailu koostuu 24 erikoiskokeesta ja kaikkiaan 321,75 ek-kilometristä.

– Hienosti on kerätty kaikilta seitsemältä vuosikymmeneltä vanhoja nimiä: tuttu Humalamäki tulee takaisin, on pysynyt Ouninpohja mukana, on pysynyt Päijälä mukana, tulee vanhaa Sahloista ja Moksia, jotka ovat pyörineet ihan alusta asti niminä mukana, Lehtinen sanoo Tulosruudun haastattelussa.

Vaikka Lehtinen mainitsee Ouninpohjan, sitä ei tänäkään vuonna ajeta siinä perinteisessä muodossaan, sillä tie, josta Ouninpohjan erikoiskoe koostuu, ei FIAn ja järjestäjien yhteisen näkemyksen perusteella sovi nykysukupolven WRC-autoille.

Vuoden 2020 ralliohjelmassa Ouninpohja ajetaan viime vuosilta tuttuun tapaan Kakariston erikoiskokeena.

– On se vauhti, on ne nyppylät, pimeät nyppylät. Tie kääntyy siitä nypyltä, ja auto pitää asettaa ajolinjalle näkemättä, mihin tie menee. Kyllähän se on juuri sitä, mitä Jyväskylä on. Se on Jyväskylä tiivistettynä yhteen erikoiskokeeseen, Lehtinen kuvailee erikoiskokeiden kuningasta.

Lehtinen on päässyt juhlimaan Jyväskylässä voittoa kerran, vuonna 2009 Mikko Hirvosen rinnalla Ford Focus RS WRC:ssä.

Tämän lisäksi Lehtinen nostaa ikimuistoisimpien Jyväskylä-kokemustensa joukkoon vuoden 2008 kilpailun, jonka he hävisivät Hirvosen kanssa Sébastien Loebille kahdeksalla sekunnilla.

– Minkälaisella riskirajalla ja kuinka ylitse muiden Sébastien ja Mikko oli siinä kilpailussa – sanotaanko, että silloin ei edes hirveästi harmittanut, että hävittiin.

Kolmanneksi jäänyt Subarun Chris Atkinson hävisi Loebille ja Hirvoselle yli kolme minuuttia.

– Se oli jotain uskomatonta se viikonloppu. Se on jäänyt pysyvästi mieleen. Hienoa, että on saanut kokea sellaisen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.