Kartta kertoo, miten koronavirus on levinnyt ympäri Suomea: Aiemmin paras tilanne oli Kainuussa – yksi baari-ilta saattoi muuttaa kaiken

Koronaviruksen kuolonuhreja jälleen kuusi lisää – näin virus on levinnyt ympäri maata: Suomen koronaisin kolkka Uudenmaan jälkeen paljastui 4:42
Videolla kerrotaan, millainen koronavirustilanne eri puolilla Suomea on.

Koronavirustartuntojen määrä on kehittynyt eri puolilla Suomea hyvin eri tavoin. Eniten tartuntatapauksia on yhä pääkaupunkiseudulla, myös asukaslukuun suhteutettuna. Helsingissä tartuntoja on lähes tuhat, Espoossa lähes kolmesataa ja Vantaalla lähes 200. 

Jos kuitenkin katsotaan taudin ilmaantuvuutta eli sitä, kuinka paljon varmistettuja tautitapauksia on 100 000 asukasta kohden, eivät nämä kolme suurinta Uudenmaan kuntaa ole ykkössijoilla.

Esimerkiksi reilun 21 000 asukkaan Sipoossa on varmistettu jo 38 tapausta, mikä nostaa kunnan ilmaantuvuusluvun 179:ään. Vertailun vuoksi Helsingin ilmaantuvuusluku on 145. 

Suomessa testataan pääosin vakavasti sairastuneita, joten luvuissa eivät ole läheskään kaikki tautitapaukset. 

Pienet paikkakunnat vertailun kärjessä

Yksin huonoimmista tilanteista on Pohjois-Savossa Kiuruvedellä. Siellä tartunnan saaneita on varmistettu jo 38, mikä nostaa ilmaantuvuusluvun 350:een. 

Iso osa Kiuruveden tartunnoista on ollut yhdessä hoivakodissa, jossa on viimeisten tietojen mukaan kuollut ainakin 8 asukasta.

Kainuun synkkä loikka

Suomessa on myös alueita, joissa koronatapauksia ei juuri ole ollut.

Pohjois-Karjalassa tapauksia on vain 14, ja asukaslukuun suhteutettuna siellä onkin vähiten varmistettuja koronavirustapauksia.

Toisaalta muutos voi tapahtua nopeastikin. Vielä pari viikkoa sitten Kainuussa ei ollut yhtään koronatapauksia, mutta muutamassa päivässä maakunta loikkasi kolmanneksi koronavirustapauksissa asukaslukuun suhteutettuna.

Syyksi on arvioitu yhtä maaliskuun puolivälissä Vuokatissa vietettyä baari-iltaa, johon kokoontui paljon peruuntuneisiin Vuokatti-hiihtoihin tulleita ihmisiä sekä muita hiihtäjiä ja lomalaisia.

Tällä hetkellä Kainuussa on varmistettuja tautitapauksia 32.

Katso tarkempi vertailu ylläolevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat