Savolaisessa hoivakodissa jo kahdeksan kuollutta vanhusta – johtava lääkäri: Mahdollisia laiminlyöntejä selvitetään

Kahdeksan vanhusta on kuollut koronaan hoivakodissa Ylä-Savossa, myös henkilökuntaa sairastunut – tämä kaikki tiedetään 1:32

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella sijaitsevassa vanhusten hoivakodissa on todettu kahdeksan koronakuolemaa. Asiasta kertoi aiemmin Kiuruvesi-lehti ja Savon Sanomat

Lehden mukaan kaikki koronaviruksen aiheuttamaan tautiin menehtyneet ovat iäkkäitä henkilöitä. Laboratoriovarmistettuja tartuntoja on sekä henkilöstön että hoivakodin asukkaiden keskuudessa. Tartuntaketjut ovat terveysviranomaisten tiedossa, ja tartunnan saaneet ovat eristettyinä. Myös mahdollisesti taudille altistuneet on kontaktoitu ja heidät on asetettu kotikaranteeniin. 

Savon Sanomien mukaan, että kyseessä on Kiuruvedellä sijaitseva yksityinen Attendon omistama hoivakoti Kallionsydän.

Johtava lääkäri Anssi Uutela Ylä-Savon Sotesta ei vahvista, mistä hoivakodista on kyse. Hänen mukaansa tartunta on tullut hoivakotiin asukkaan kautta. Hän ei yksilöi tartunnan lähdettä tarkemmin yksityisyydensuojan vuoksi. 

Mahdollisia laiminlyöntejä selvitetään

Uutela ei osaa sanoa, miten tilanne on päässyt niin vakavaksi, että jo kahdeksan ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin. Hänen mukaansa mahdollisen laiminlyönnin osuutta asiaan tutkitaan. 

– Sitä tässä parhaillaan selvitellään. 

Koska tartuntoja on ollut paljon, kaikki yksikön asukkaat ja koko yksikön henkilökunta testataan koronaviruksen varalta. Uutelan mukaan testaukset ovat parhaillaan käynnissä.

Hänen mukaansa hoivakodin hygieniaa on tehostettu ja ihmisille tarjotaan myös henkistä tukea.

– Tottakai tilanne on järkyttävä varmasti kaikille, jotka asianosaisia ovat. 

Hoivakodissa vain 30 asukaspaikkaa

Mikäli Savon Sanomien tieto hoivakodista pitää paikkansa, kuolemantapaukset ovat merkittävä osa koko hoivakodin asukkaista. Hoivakoti Kallionsydämen verkkosivuilta käy ilmi, että vuonna 2013 hoivakodissa on yhteensä 30 asiakaspaikkaa.

Mikäli asiakaspaikat ovat olleet täynnä, tämä tarkottaisi sitä, että liki kolmannes, eli noin 27 prosenttia hoivakodin asukkaista olisi kuollut koronavirukseen. 

Helsingissä hoivakodeissa kuollut yhteensä yhdeksän

Koronavirustartuntoja on todettu myös muissa hoivakodeissa. Helsingin hoivapalveluiden piirissä on todettu tartuntoja kolmessa kaupungin omassa ja kolmessa ostopalveluyksikössä.

Koronavirustartunnan on saanut yhteensä 26 asukasta. Heistä on menehtynyt yhdeksän.

Helsingillä on noin 4 410 ympärivuorokautisen hoivapalvelun paikkaa. Näistä hieman yli puolet on kaupungin omissa yksiköissä ja puolet ostopalveluyksiköissä.

Juttua muokattu 7.4. kello 18.38: Poistettu Attendo otsikosta, sillä asia ei käy ilmi Kiuruvesi-lehdestä.  

Juttua muokattu 7.4. kello 18.45. Poistettu tieto siitä, että Attendon hoivakodista olisi kerrottu tiedoteessa. Siitä kerrottiin Savon Sanomissa. Lisäksi lisätty johtavan lääkärin Anssi Uutelan kommentit ja muokattu otsikkoa uusilla tiedoilla. 

Juttuamuokattu 7.4. kello 21.57: Lisätty tieto hoivakodin asiakaspaikoista. 

Lue myös:

    Uusimmat