Eikö uni tule sunnuntaisin? Tästä ilmiössä on kyse

Miksi nukkumaanmeno ahdistaa sunnuntaisin? Miksi uni ei tule? Tieteelliset syyt ilmiölle on nyt paljastettu.

Useimmille meistä iskee sunnuntai-iltana tuttu paniikki: uni ei meinaa tulla millään, mikään asento ei tunnu hyvältä ja ajatukset pyörivät päässä. Miksi näin pääsee aina käymään?

Brittiläisen patjavalmistaja Simban uniasiantuntijan Hope Bastinen mukaan jopa 60 prosenttia ihmisistä kertoo ainakin joskus kamppailevansa nukahtamisen kanssa sunnuntaisin, kertoo Cosmopolitan.

Unirytmi sekaisin

Yksi syy univaikeuksille voi olla unirytmin sekoittuminen. Viikonloppu kuluu helposti nukkuessa pitkään ja viikon univelkoja korjatessa. Olo voi olla sunnuntaina levännyt, mutta Bastinen mukaan se ei välttämättä ole hyvä asia.

– Olemme tapomme orjia, joita ohjaa sisäinen kello, vuorokausirytmi, ja rutiini on aivojen pääasiallinen kieli. Äkkinäinen unirytmin muutos voi sekoittaa unihormoni melatoniinin vapautumisen, Bastine kertoo.

Jos sunnuntaina nukkuu pitkään, saattaa hereillä olon aika jäädä lyhyeksi eikö keho ehdi yksinkertaisesti väsyä päivän aikana.

– Vaikka menetetty uni täytyy korvata, on tärkeää pitää yllä säännöllistä rytmiä ja olla aktiivinen päivän aikana sen sijaan, että katsoisi vain koko päivän Netflixiä, Bastine muistuttaa.

Työ ahdistaa

Unirytmin sekoittuminen ei ole kuitenkaan ainoa syy sunnuntain nukahtamisvaikeuksille. Asiantuntijan mukaan toinen yleinen syy voi olla pelko edessä olevasta viikosta.

Sängyssä maatessa ensi viikon tehtävälistat voivat alkaa pyöriä päässä ja muutos rentouttavasta viikonlopusta kiireiseen ja väsyneeseen työviikkoon voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Aivot voivat käydä ylikierroksilla.

– Työviikon rasituksen pelkääminen voi herättää todella paljon ahdistusta, Bastine sanoo.

Toimi näin

Välttääkseen sunnuntai-illan pyörimisen ja ahdistuksen Bastine suosittelee menemään nukkumaan vasta silloin, kun siltä tuntuu, ei silloin kuin pitäisi.

– Nauti noista minä-hetkistä. Lue kirjaa, jota sinun on ollut tarkoitus lukea, mene kylpyyn tai hemmottele itseäsi. Valmistaudu aikaiseen nukkumaanmenoon mieluummin maanantai-iltana!

Myös oikea hengitystaktiikka voi auttaa nukahtamaan. Lue ohjeet, miten nukahtaminen onnistuu yhdessä minuutissa.

Lähde: Cosmopolitan

***

Miten unirytmin saa kuntoon? Katso alla oleva video!

8:08

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja