Kärsitkö selkäkivusta? Vältä näitä liikkeitä

Selkäkivut ovat ikävä, mutta yleinen vaiva. Niitä voi huomaamattaan pahentaa tekemällä tiettyjä arkisia liikkeitä, joita on hyvä pyrkiä välttämään.

Lääkärit varoittavat selkäkivuista kärsiviä välttämään taivuttamista, nostamista ja selän kiertoa. Nämä kolme liikettä ovat vaarallinen yhdistelmä selkäkivuista kärsiville. Tällaiset ihmiset ovat erityisen alttiita välilevypullistumalle. 

Kun selkärangan turvonneet välilevyt puristavat selkäydinhermoa, se saa hermoston ärtymään. 

 – Monilla selkäkivun kanssa liikkuvilla todennäköisesti on jo vaurioita selkänikamissaan. Vaikka heillä ei virallisesti ole sellaista, ovat he todellakin vaarassa sen kehittymiselle, kommentoi selkä- ja neurokirurgi Arthur jenkins Buzzfeedin artikkelissa.

– Taivuttaminen, nostaminen ja kierto voivat lisätä tätä riskiä. Kaiken tyyppiset liikkeet lisäävät nikamien painetta ja voivat johtaa välilevyn pullistumaan, mutta nämä kolme liikettä yhdessä ovat pahimmat, Jenkin jatkaa. 

Lumen lapiointi on hyvä esimerkki liikkeestä, jossa usein yhdistyy kumartuminen lumen nostamiseksi lapiolle ja sen heittäminen sivuun selän kiertoliikkeellä. mitä painavampaa lumi on, sitä enemmän painetta selkärangalle.

Emme usein edes huomaa, kuinka yleisiä nämä liikkeet ovat arjessa. 

Muista selkäystävällinen tapa nostaa, kun kärsit selkäkivuista

Paras tapa on kohdata suoraan nostettava esine sekä käyttää jalka- ja vatsalihaksia nostoon. 

Tasapainon salliessa voit myös suoristaa jalan takanasi, vähentäen selkänikamiin kohdistuvaa painetta. 

– Keskivartalon aktivoiminen on avainasemassa selän suojelemisessa, Jenkins kertoo. 

Hän suosittelee selkäkivuista kärsiviä pitämään selkä- ja vatsalihakset niin vahvoina kuin mahdollista. Etenkin lankut ja siltaliikkeet ovat hyviä liikkeitä. Myös vahvat lantiot ovat tärkeät.

Lievitystä selkäkipuun liikunnasta

Lepo on hyvin harvoin lääke selkäkipuun. Parempi on löytää toimiva ja aktiivinen kuntoutus, kuten jooga tai fysioterapia. Toisaalta, jos välilevy on pullistunut ja painaa hermoa, on tärkeä hakeutua ammattiavun pariin. 

Paras ehkäisykeino selkäkivuille on välttää taivutus-, nosto- ja kiertoliikkeitä kokonaan.

Lue myös:

    Uusimmat