Fysioterapeutti kertoo yllättävän syyllisen selkäkipuihin: "Pahentavat kiputiloja ja pitkittävät niitä"

Kesätreeni: Toiminnallinen harjoitus 5:19
KATSO VIDEO: Vahvista selkää alle neljän minuutin treenillä – valmentaja: "Tämän jos teet joka päivä, selkäsi on paremmassa kunnossa."

Särkevästä selästä ei useimmissa tapauksissa kannata liikaa huolestua – huoli voi nimittäin vaikuttaa kielteisesti kipukokemukseen.

Selkäkivut ovat varsin yleinen ongelma. Yli kolmanneksella työikäisistä suomalaisista selkä on kipuillut viimeisen kuukauden aikana.

Yleensä kipu tuntuu alaselässä ja johtuu lihasten jännittymisestä. Keskeisen sijaintinsa vuoksi selkä joutuu kovalle koetukselle ja kipu heijastuu kaikkiin liikkeisiin.

– Se voi olla yksi syy, miksi selkäkivut koetaan pahemmaksi kuin esimerkiksi polvessa tai reidessä tuntuva kipu, Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori, fysioterapeutti Maria Sihvola pohtii.

Valtaosassa tapauksista selkäkipu on epäspesifistä eli se ei johdu varsinaisesta sairaudesta. Epäspesifin selkäkivun ennuste on hyvä eikä asiasta kannata huolestua liikaa. Huoli nimittäin voi vaikuttaa kipukokemukseen.

– Kova stressi, ahdistuneisuus ja masentuneisuus pahentavat kiputiloja ja pitkittävät niitä. Hyvällä vireellä ja fiiliksellä on merkitystä siinä, miten kivut kohtaa ja miten niistä selviää, Sihvola sanoo.

Tämä on pahin virhe, jonka selkäkipuiset tekevät

Perinnölliset tekijät ovat merkittävässä roolissa selkäkipujen syntymisessä, mutta elintavoillakin on oma vaikutuksensa. Vähäinen liikunta, tupakointi ja ylipaino altistavat kipujen ilmaantumiselle.

Myös työolosuhteilla on merkittävä vaikutus: niin raskas fyysinen urakointi kuin istumatyökin voivat saada selän kipuilemaan. Työpaikoilla voi olla myös kuormittavia stressitekijöitä, jotka vaikuttavat kielteisesti kiputuntemuksiin.

Aktiivinen ja terveellinen elämäntapa parantavat sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia. Liikunta kohentaa mielialaa, lievittää stressiä ja edistää hyvää unta. Lisäksi se on olennaisessa osassa selkäkipujen hoidossa. Pitkä paikallaanolo heikentää kudosten hapensaantia aiheuttaen kipua.

Pahin virhe, jonka selkäkipujen kanssa kamppailevat tekevät, onkin liikunnan välttely. Ihminen saattaa pelätä selkäkivun pahenemista rasituksen vuoksi, mutta pitkäaikainen liikkumattomuus ei edistä toipumista vaan pitkittää sitä.

– Kehoa aletaan käyttää niin, että vältetään tiettyä liikettä, jolloin liikerata kapenee ja kuormitusta tulee muualle. Tästä saattaa muodostua uusia ongelmia, jotka ylläpitävät kipua, Sihvola selittää.

Akuutin kivun iskiessä on luonnollista välttää liikettä. Sihvola suosittelee ottamaan rauhallisesti muutaman päivän ajan, mutta lisäämään sitten liikettä päiviin vähitellen.

Näin pidät huolta selkäsi terveydestä

Työmatka- ja muu hyötyliikunta, passiivisen ajan katkaiseminen sekä lihaskunnosta huolehtiminen ennaltaehkäisevät selän kipeytymistä ja kipujen pitkittymistä.

– Mitä vähemmän on paikallaan, sen parempi, Sihvola summaa.

Istumatyötä tekevän tulisi tauottaa paikallaanoloa työskentelyasentoja vaihtelemalla, jaloittelemalla ja pienillä taukojumpilla, jotka sisältävät esimerkiksi kyykkyjä ja hartioiden pyörittelyä.

Fyysistä työtä tekevien tulee panostaa erityisesti hyviin nostoasentoihin – tauolla voi hyvällä omallatunnolla istua tai oikaista itsensä selinmakuulle.

Vapaa-ajallaan ihmisten kannattaa harrastaa itselle mieluista liikuntaa. Mukava fyysinen tekeminen lievittää huolia ja siitä on helpompi muodostaa rutiini kuin pakkopullalta maistuvasta liikunnasta.

Huolestuttavan selkäkivun merkit

Mutta milloin selkäkivusta pitää sitten oikeasti huolestua?

Vakavampaan sairauteen tai sisäelinperäiseen oireeseen viittaavan selkäkivun merkkejä ovat kivun säteileminen alaraajoihin, lihasheikkous ja tuntomuutokset, virtsaamisen ja ulostamisen vaikeudet, kuume, pahoinvointi, oksentelu, rintakipu ja tahaton laihtuminen.

Myös sietämätön kipu, joka ei helpota millään, on syy hakeutua lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle.

Testasimme, mitä hyötyä on nousta tuolista kerran tunnissa – katso tulokset alla olevalta videolta.

Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan 1:38
KATSO VIDEO: Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan.

Lue myös:

    Uusimmat