Karrin 5-vuotias poika menetti varpaansa, kun se jäi pyörän ketjujen väliin: "Huomasin, että nyt on käynyt aika pahasti"

Näin tyrehdytät verenvuodon ja hoidat haavan! 0:49
Näin tyrehdytät verenvuodon ja hoidat haavan!

Karrin ja Riinan 5-vuotiaan pojan varvas joutui onnettomuudessa pyörän takarattaan ja ketjun väliin. Sairaalassa arvioitiin heti, ettei varvasta enää voida kiinnittää takaisin. Nyt elämä jatkuu yhdeksänvarpaisena.

Ensin oli rauhallista. Sitten alkoi kuulua hirmuinen huuto ja itku. Niin Karri Myyryläinen muistaa.

Oli elokuinen ilta perheen pihamaalla. Karrin vaimo Riina ei ollut kotona; perheen lapset leikkivät Karrin siivotessa pihaa.

– Pihatiellä isosisko oli pyytänyt poikaamme tarakalle istumaan, ja poika meni. Hän oli jotenkin varpaan laittanut niin, että kun tyttöni polkaisi pyörän liikkeelle lähtiessään ajamaan, varvas meni takarattaan ja ketjun väliin, Karri kuvailee.

Osasyy tilanteeseen oli lämmin, kesäinen sää. Sen vuoksi Karrin 5-vuotias poika oli aiemmin heittänyt kengät pois.

Onnettomuudessa ukkovarvas leikkautui kokonaan irti.

"Huomasin, että nyt on käynyt aika pahasti"

Kuultuaan poikansa huudon Karri kiiruhti paikalle.

– Huomasin, että nyt on käynyt aika pahasti. Varvas oli edelleen puristuksissa pyörässä, hän kuvaa.

Karri sai taiteiltua ketjut irti pyörästä. Kun puristus hävisi, varvaskin jäi siihen. Isompaa lastaan Karri kehotti hakemaan pyyhkeen.

– Käärin jalan pyyhkeeseen, nostin ylös. Ja pistin varpaan kylmään, kun en tiennyt, yritetäänkö sitä laittaa takaisin. Soitin ambulanssin. Riina ei ollut kotosalla, joten soitin hänelle.

Poikaa lähdettiin kiidättämään sairaalaan ambulanssilla; perhe seurasi autolla perässä.

Varvasta ei voitu kiinnittää takaisin

Sairaalassa arvioitiin heti, ettei varvasta enää voida kiinnittää takaisin. Vanhempien saapuessa poika oli jo valmisteltu leikkaussaliin.

– Ovathan kivut toki kovat, kun tuollaista sattuu. Ambulanssissa poika sai jo lääkettä. Yllättävän rauhallisesti hän otti tapahtuneen, kuulemma matkalla oli ambulanssimiehiäkin jututtanut ja kysellyt vaikka mitä, Karri kuvailee.

Leikkauksessa haava siistittiin ja ommeltiin. Varpaita jäi jäljelle yhdeksän.

"Elämä jatkuu ihan normaalisti yhdeksänvarpaisena"

​Vahinkoja sattuu. Sitä Myyryläisten perhe on muistuttanut itselleen. Tapahtuneelle ei kukaan voinut mitään.

– Siskohan alussa hirveästi syytti itseään, kun hän otti pojan siihen tarakalle kyytiin. Puhuimme siitä, ettei tällainen hänen vikansa ole. Se on onnettomuus, eikä niille mahda mitään, Karri kuvailee.

Varpaan menettämiseen liittyi moninaisia jännitystekijöitä. Aluksi mietitytti, meneekö leikkaus hyvin, ja miten haava paranee; lapsia jännitti, miltä jalka lopulta näyttäisi.

– Pojalla oli jännitys siitä, mitä kaverit sanovat, kun hän menee hoitopaikkaan. Eihän siinä mitään lopulta ollut. Elämä jatkuu ihan normaalisti yhdeksänvarpaisena, Karri kuvailee.

Aluksi varpaan arpi näytti hurjalta, mutta ajan kuluessa ulkonäkökin on parantunut. Sekä Karri että Riina ovat lähihoitajia, joten haavan hoitaminen sinänsä ei ollut uusi asia.

– Toki olemme molemmat haavoja hoitaneet, mutta on toki eri asia hoitaa oman lapsensa haavaa, Karri kuvailee.

"Henkilökuntaa täytyy kiittää"

Elämä yhdeksänvarpaisena sujuu samaan tapaan kuin kymmenen varpaan kanssa. Haavan paraneminen tosin on vielä kesken; tällä hetkellä menossa jo toinen lääkekuuri. Mikäli se ei tuota tuloksia, edessä on suurella todennäköisyydellä toinen operaatio.

Kuopion yliopistollista sairaalaa perhe kiittää ammattitaitoisesta hoidosta ja avusta.

– Kun lähdimme sairaalalta ensimmäisen kerran, sanottiin, että voi milloin vain soittaa tai laittaa viestiä, jos jokin askarruttaa. Poikaa hoidettiin hyvin, minkä lisäksi asiat hoituivat todella hienosti koko ajan. Henkilökuntaa täytyy kiittää, Karri kiittelee.

Katso myös: Toisinaan sattuu ja tapahtuu! Näin hoidat pistoksia, haavoja ja pieniä kodin havereita:

Palovammoja ja pistoksia – näin hoidat kesän haaverit 7:39

Lue myös:

    Uusimmat