Mainos

Kärppien CHL-lohkon kärkijoukkue on aivan Euroopan huippua – "Se on todella kova koulu"

4:10
Pääkuvan videolla CHL-studiossa analysoidaan Skellefteå AIK:n joukkuetta.

C Moren jääkiekkoasiantuntija Pekka Kangasalusta kertoi CHL-studiossa ruotsalaisen Skellefteå AIK:n kulttuurista. 

Kangasalusta oli jutellut Tommi Hämäläisen kanssa, joka työskenteli Skellefteån A-nuorten apuvalmentajana kaudella 2014-2015.

Skellefteå on Ruotsin jääkiekon lippulaivoja. Se on pelannut edellisten yhdeksän kauden aikana peräti seitsemän kertaa SHL:n finaaleissa, joista se on poistunut mestarina kahdesti. 

CHL:ssä menestys ei ole ollut aivan samaa luokkaa, mutta Skellefteå on pelannut kerran välierissä ja kahdesti puolivälierissä. 

Skellefteån valmentaja- ja harjoittelukulttuuri ovatkin tietyllä tavalla poikkeuksellisia. 

– Hänen pitää olla valmis sitoutumaan seuran harjoittelukulttuuriin sekä pelitapaan tavallaan. Siellä ei ole mitään yhden miehen show`ta, vaan se tulee tavallaan seuran urheilujohdosta, että millä tyylillä pelataan, Kangasalusta kertoi. 

Skellefteåssa tavoitteena on ollut pitkään, että 50 prosenttia joukkueesta on oman kylän poikia. Harjoittelukulttuuri on kova, eikä siitä tingitä missään tilanteessa. 

– Harjoittelukulttuuri on ollut siellä äärimmäisen kovaa jo useamman vuoden – kaikki tähtää edustusjoukkueen menestykseen. Ulkomaalainen pelaaja laitetaan ensin harjoittelemaan, jotta on fyysisesti riittävä heidän pelisysteemiinsä.

Kangasalusta kertoo tästä kuvaavan esimerkin: junioripelaaja nousee joltain tasolta uudelle tasolle vasta sitten, kun on fyysisesti siihen varmasti valmis. 

– Kaikki tähtää siihen, että pystyt pelaamaan heidän toteuttamaa pelitapaa edustuksessa. Juniorivalmentajilla ei ole juurikaan paineita siitä, voitetaanko vai hävitäänkö, siellä pitää toteuttaa seuran luomaa kulttuuria.

– Se on kova koulu. Se on todella kova koulu, Kangasalusta päivitteli.

Skellefteå oli CHL:n E-alkulohkon ykkönen. Kärpät oli samassa lohkossa kolmas. 

Katso pääkuvan videolta esimerkki Skellefteån paineistuspelaamisesta, jossa tarvitaan pelaajilta terävää peliälyä ja fyysista kestävyyttä. 

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja