Tapparalla historiallinen sauma – kohtaa illalla Saksan mestarin: "Vahva uskomus on, että Tappara etenee tästä finaaliin"

"Mahtava pari"– Tappara saa vastaansa Münchenin CHL-välierässä 2:57
"Mahtava pari" – Näin C Moren CHL-studiossa ennakoitiin Tapparan ja Münchenin välistä välieräsarjaa.

Tappara tavoittelee CHL:n finaalipaikkaa tänään käynnistyvissä välierissä. C Moren jääkiekkoasiantuntija Sami Kapanen pitää saksalaista välierävastusta kovana haasteena tamperelaisjoukkueelle.

Euroopan jääkiekkokerman neljä parasta on kuoriutunut esiin CHL:n välierävaiheeseen, joka käynnistyy tiistai-iltana pelattavilla ensimmäisillä osaotteluilla.

Suomalaisittain panokset ovat tapissa Münchenissä, jossa Tappara tavoittelee seurahistoriansa ensimmäistä finaalipaikkaa. Jo selviytyminen neljän parhaan joukkoon oli tamperelaisseuralle ainutkertaista.

C Moren jääkiekkoasiantuntija Sami Kapanen pitää Saksan mestaria Red Bull Müncheniä tasaväkisenä vastustajan Tapparalle.

– Haaste on kova, München on laatujoukkue. On omassa sarjassaan neljäntenä tällä hetkellä, mutta heillä on kyky vastata Tapparan fyysisyyteen. Ei ole räjähtävän nopea joukkue, mutta se on kokenut ja vaarallinen. Lisäksi se on hyvin valmennettu joukkue, Kapanen tietää.

– Ei tämä ole suomalaiselle jääkiekkojoukkueelle ihan arkipäivää, että pelaa neljän parhaan joukossa CHL:ssä, Kapanen hehkuttaa.

Suomalaisseura on ylipäätään nähty vain neljästi aiemmin CHL:n välierävaiheessa. Toistaiseksi vain JYP on onnistunut voittamaan mestaruuden, kaudella 2017–2018.

Tappara haluaa määrittää tempon

Tapparalle tiistai-illan ottelu Münchenissä ja viikon päästä Tampereella pelattava ratkaisuottelu tulevat otolliseen ajankohtaan. Jussi Tapolan luotsaama joukkue on löytänyt viime viikkoina mainion pelivireen.

– Jos Tappara pystyy määrittämään pelin tempon, hidastamaan sitä silloin kuin se haluaa kiekollisena ja myös jarruttamaan vastustajan nopean lähdön pois, näen, että se on silloin todella vahvoilla, Kapanen sanoo.

– Tappara on mukavuusalueellaan, jos he pystyvät rytmittämään peliä kaksivaiheisesti.

Vastustajalle edellä mainitun kaltainen hitaiden kontrollilähtöjen rakentaminen Tapparan trapia vastaan ei ole aina CHL:ssä ollut niin luontevaa. Kapasen mukaan muun muassa ruotsalaisseurat ovat olleet trapin edessä vaikeuksissa.

Tapolan arvion mukaan Münchenillä pitäisi löytyä kykyä reagoida pelin eri rytmeihin.

– Se on kokenut, kamppaileva ja ammattimainen joukkue, josta löytyy paljon NHL-kokemusta ja kokemusta voittamisesta. He pystyvät myös pelin sisällä vaihtamaan tempoa ja reagoimaan peliin sekä ikään kuin tekemään tulosta tyhjästä, Tapola lataa.

Puolustus ja tähdet iskussa

Tapparan hyvän tuloskunnon taustalla on Kapasen mielestä koko joukkueen parantunut puolustuspelaaminen sekä tiettyjen yksilöiden loistava vire.

Anton Levtchi pelaa vielä tehokkaampaa kautta kuin viime kaudella ja on noussut maajoukkuetasolle. Kristian Kuusela on ollut erittäin hyvä viime aikoina ja oli joulukuun tehokkain pelaaja Liigassa. Maalivahti Christian Heljanko on näyttänyt hyvältä Liigassa ja CHL:ssä, Kapanen listaa.

Waltteri Merelä pelaa elämänsä kautta.

Erikoistilanteet haltuun

Münchenin joukkueessa on kokemusta ja kokoa. Lukon jatkosta pudottaneen Saksan mestarin pelissä on Kapasen mukaan ollut yllättävä heikkous CHL:ssä.

– Münchenin ylivoima ei ollut kovin erikoinen Lukkoa vastaan. Ajattelin, että se olisi ollut hyvin paljon vahvempaa. Siellä on pari hyvää isoa rightin pakkia, jotka ovat tulivoimaisia ja pelintekokykyisiä. Se ei kuitenkaan näyttänyt kovin vahvalta.

– Tapparan pitää olla erikoistilannepelaamisessa niskan päällä. Ylivoima ei ole ollut vielä totutun tehokasta. Silläkään ei ole viivauhka ollut niin tehokasta. Otso Rantakari ei ole vielä pitkän vaikean loukkaantumisen jälkeen huippuvireessä, hänen viivaliikkeensä hakee uomiaan, Kapanen ruotii.

Kapasen mukaan München ja Tappara ovat ennakkovertailuissa äärimmäisen tasaväkinen taistelupari.

– Ihan yksi yhteen, mutta ehkä sinisin lasein katsoen Tappara on vielä pieni ennakkosuosikki. Vahva uskomus on, että Tappara etenee tästä vielä finaaliin.

Tapparan vieraspeli Münchenissä on nähtävissä suorana C Moresta tiistaina kello 21.30 alkaen.

C More näyttää myös toisen välieräsarjan avausottelun. Kello 20 käynnistyvässä otteluparissa vastakkain iskevät CHL:n hallitseva mestari Frölunda ja Ruotsin SHL:n sarjakärki Rögle.

– Aika mehevää, että on tuollainen ottelupari. Vastakkain iskevät kaksi ruotsalaista voimajoukkuetta, jotka ovat pelanneet loistavaa lätkää jo pitkään, Kapanen maiskuttelee.

Rögle–Frölunda suorana C More Sport 2 -kanavalta kello 19.50 alkaen.

RB München–Tappara suorana C More Sport 1 -kanavalta kello 21.20 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat