Mainos

Karkotuspäätöksen saaneen afgaaniperheen puolesta protesti Pietarsaaressa

Viime vuosina Suomeen turvapaikanhakijoina tulleet afgaaniperheet saavat yhä useammin kielteisen turvapaikkapäätöksen, sillä Afganistan luokitellaan jo osin turvalliseksi maaksi.

MTV3:n Uutiset kävi Pietarsaaressa, jossa poliisilaitoksen edessä on päivystetty maanantaista alkaen. Tuolloin kolmilapsinen Zahirin perhe otettiin poliisiin suojiin maastakarkotusta varten.

Mielenilmauksessa on muun muassa ollut mukana opettaja Riitta Palovuori, joka on pöyristynyt suomalaisviranomaisten päätöksestä.

- Perheen pojat ovat olleet täällä kaksi ja puoli vuotta, ja he ovat oppineet suomea hyvin. Nämä pojat ovat meidän mallioppilaitamme, sanoo Palovuori.

- Tuntuu todella pahalta, kun miettii, että minkälaisiin olosuhteisiin he joutuvat palaamaan, huolehtii pietarsaarelainen Anna-Maija Lyyra.

Afganistanista on tullut Suomeen lähes tuhat turvapaikanhakijaa viime vuosina. Kielteiset turvapaikkapäätökset ovat lisääntyneet viime vuodesta alkaen, kun maahanmuuttovirasto linjasi maan osittain turvalliseksi.

- Siellä on alueita, joissa on turvattomampi tilanne ja sitten on myös turvallisempia alueita eli näiltä osin teemme näitä linjauksiamme, perustelee Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Kaikki asiantuntijat eivät ole maan turvallisuudesta samaa mieltä, vaan siirtäisivät palautuksia vielä vuodella.

- Kaikki nämä viime aikojen muutokset yhdistettynä Osama bin Ladenin murhaan puhuvat sen puolesta, että tilannetta olisi syytä tarkastella ainakin vuosi. Sen jälkeen voisi katsoa, mihin suuntaan tilanne Afganistanissa kehittyy, sanoo professori Tuomo Melasuo Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktin tutkimuslaitokselta.

(MTV3)

Katso Outi Airolan juttu Pietarsaaresta (Seitsemän uutiset 5.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.