Mainos

Karkille kova vero

Makeisille asetetaan erillinen vero, jos hallituksen lakiesitysluonnos hyväksytään. Luonnoksen mukaan makeiskilolle rapsahtaisi jatkossa 95 sentin vero.

Vero koskisi myös makeisten kaltaisia valmisteita, suklaata, kaakaota sisältäviä tuotteita, jäätelöä, mehujäätä ja muita niiden tapaisia jäädytettyjä tuotteita.

Hallitus haluaisi korottaa myös virvoitusjuomalitran veroa 4,5 sentistä 7,5 senttiin. Nykyisin verotettavia juomia ovat mehut, limonadit ja kivennäisvedet. Jatkossa mukaan otettaisiin myös luonnon kivennäisvedet ja maitoa sisältävät kahvijuomat.

Luonnoksessa esitetään, että aivan pienimmät makeis- ja limonadivalmistajat säästettäisiin verolta.

Makeisverosta luovuttiin vuonna 2000. Vuonna 1999 makeisveron suuruus oli senteissä noin 60 senttiä kilolta.

Tavoitteena ylipainon hillintä

Verotuksen kiristämistä perustellaan muun muassa terveyssyillä. Suomalaiset syövät makeisia selvästi enemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Viime vuonna jokainen suomalainen söi makeisia keskimäärin 15 kiloa. Kulutus on kasvanut roimasti, sillä vuonna 1998 makeisia mutustettiin vain kymmenen kiloa henkeä kohti.

Myös limonadien ja kivennäisvesien kulutus on kasvanut 2000-luvulla paljon. Jäätelönsyönnissä Suomi on ollut Euroopan kärkimaita vuosia.

Liiallinen sokerin syöminen aiheuttaa muun muassa ylipainoa, aikuisiän diabetesta ja hampaiden reikiintymistä, luonnoksessa muistutetaan.

Lisäksi verotuksen arvioidaan tuovan tuloja valtiolle noin 120 miljoonaa euroa vuodessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.