Mainos

Kärhämä viinakaljaasin korjuusta

Suomen merivartiosto esti eilen ruotsalaisia nostamasta Selkämereen uponnutta kaljaasi Jönköpingiä. Merivartiosto komensi työt loppumaan neljä tuntia ennen kuin ruotsalaisten piti ruveta nostamaan kaljaasia, jonka lastina on shampanja- ja konjakkipulloja.

Komentajakapteeni Lauri Helaniemi merivoimista kertoi myöhemmin, ettei ruotsalaisilla sukeltajilla ollut asianomaisia lupia. Rauman merivartiosto esti siksi nostotyöt. Asia on Helaniemen mukaan aivan sama kuin joku ajaisi autoa ilman ajokorttia. Helaniemi kertoi saman ruotsalaisporukan toimineen alueella ennenkin. Silloin luvat olivat kunnossa eikä Suomen merivartiosto puuttunut asiaan.

Lastin nostamisen kustantavan ruotsalaisyhtiön C-Starin edustaja Claes Bergvall kertoi merivartioston olleen paikalla aamukymmenestä saakka ja estäneen töiden aloittamisen. Tuuli alueella on samaan aikaan kiihtynyt ja ruotsalaiset ovat menettäneet kaksi ankkuria 90 metriä pitkästä ponttoonista, jolla alus on määrä nostaa.

-Menetimme ankkurit, koska Suomen merivartiosto esti työmme tuulen noustessa. Haastamme heidät oikeuteen työmme estämisestä, sanoi Bergvall uutistoimisto TT:lle.

Suomalainen liikemies Peter Fryckman sanoo arvokkaan lastin kuuluneen hänen isoisänsä isälle. Fryckmanin mukaan pullot ovat niin ollen hänen perintöään.

Bergvallin mukaan suomalaiset tukeutuvat lakiin vuodelta 1989, joka ei ole voimassa Suomen liityttyä EU:hun. -Asianajajamme on kääntynyt Ruotsin hallituksen puoleen. Toivomme, että se saa asian selvitetyksi nopeasti. Jos Suomelta ei saada nostolupaa tänään aamupäivään mennessä, joudutaan nostoyritykset lopettamaan.

C-Starin sukeltajat löysivät kaljaasin kesällä. Saksalainen sukellusvene upotti sen vuonna 1916 kansainvälisillä vesillä Rauman ulkopuolella. Kaljaasin ruumassa on noin 40 000 litraa korkealuokkaista konjakkia, 6000 litraa viiniä ja 5000 pulloa shampanjaa. Lastin on arvioitu olevan arvoltaan jopa satoja miljoonia markkoja.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.