Karanteeneja rikotaan aiempaa enemmän: "Teko, josta voidaan määrätä sakon lisäksi myös vankeusrangaistus"

Koronaväsymys näkyy, sillä karanteeneja rikotaan aiempaa enemmän – poliisitarkastaja kertoo, miten suuresta ilmiöstä on kyse 10:25
Mikä taho Suomessa tekee eniten ilmoituksia karanteenin rikkomisesta? Katso koko haastattelu videolta.

Terveydensuojelurikkomusten lukumäärä on selvästi lisääntynyt Suomessa. Jo viime viikolla uutisoitiin, että karanteeniin määrättyjä ihmisiä on tavattu muualla kuin kotipaikkakunnallaan.

Välttämättä mistään ilmiöstä ei voida vielä puhua, mutta tilanteessa on selvästi nähtävillä muutos.

– Tällaisten terveydensuojelurikkomusten lukumäärä on nyt ainakin selvästi koholla. Ja sehän on muutenkin rikosnimikkeenä aika harvinainen, sillä se soveltuu vain ja ainoastaan tällaisiin vastaaviin tilanteisiin, kertoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin.

Noin kuukausi sitten terveydensuojelurikkomusten lukumäärä oli noin 30 tapausta.

– Nyt viimeisimmän tarkastuksen mukaan se on jo 59 asiaa. Niistä valtaosa on tapahtunut tämän vuoden puolella. Vaikuttaa siis siltä, että tahti on aika lailla kiihtynyt.

Virallinen karanteeni on aina viranomaispäätös, jonka määrää tartuntatautilääkäri. Tartuntatautilääkäri voi määrätä karanteeniin myös oireettoman henkilön.

Poliisilla on velvollisuus antaa virka-apua

– Kun karanteenia ei noudata on terveydenhuoltoviranomaisella toimivaltuudet mennä hyvinkin pitkälle siinä, että saadaan huolehdittua siitä, että yleisvaarallinen tartuntatauti ei leviä. Poliisilla on myös velvollisuus antaa virka-apua, jos tartuntatautiviranomainen virka-apua pyytää.

Ensisijaisesti toimija, joka kuitenkin huolehtii karanteenin toteutumisesta on tartuntatautiviranomainen. Käytännössä siis kunnan tartuntatautilääkäri ja terveydenhuolto.

Pahimmillaan sakko tai vankeusrangaistus

Karanteenin rikkomuksesta voi Suomessa saada myös sakon.

– Poliisin tiedossa on 10 esitutkinta-asiaa, jossa on päätetty antaa terveydensuojelurikkomuksesta epäillylle sakko.

Arvelin muistuttaa, että kaikki tapaukset eivät ole sellaisia, että vain poliisi ja syyttäjä voisivat ne käsitellä sakolla.

– Varoituksen sanana voisin sanoa, että terveydensuojelurikkomushan on teko, josta voidaan määrätä sakon lisäksi myös vankeusrangaistus.

Kyseessä olisi enintään kolmen kuukauden vankeusrangaistus. Pahimmillaan sakkoja voisi joutua maksamaan 120 päiväsakkoa. Tällöin kuitenkin kyseessä olisi erityisen törkeä tapaus.

Lue myös:

    Uusimmat