Mainos

Kapinoivat F1-tallit perustavat oman formulasarjan

Formula ykkösten tallien yhdistyksen Fotan kahdeksan jäsentallia jättää Kansainvälisen autoliiton FIA:n F1-sarjan kuluvan kauden päätteeksi ja perustaa oman kilpailevan sarjan. Tallit päättivät asiasta Renaultin F1-tallin päämajassa Enstonessa.

Uutta sarjaa lähtevät rakentamaan BMW-Sauber, Brawn, Ferrari, McLaren, Red Bull, Renault, Toro Rosso ja Toyota. Tallit tekivät päätöksen neljän tunnin mittaisessa kokouksessa.

Tallit totesivat tiedotteessaan, että ne eivät halua jatkaa kompromissien tekoa lajin perusasioihin liittyen viitaten FIA:n ensi kaudelle päättämiin sääntöuudistuksiin.

- Näin ollen meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin alkaa valmistella uutta mestaruussarjaa, joka vastaa mukana olevien tallien ja tukijoiden näkemyksiä, tallit viestivät.

Kahdeksan Fotan jäsentallia on käynyt tulista kiistaa FIA:n kanssa ensi kauden F1-sarjan säännöistä. FIA päätti yllättäen tuoda ensi kaudesta alkaen F1-sarjaan vajaan 50 miljoonan euron tallikohtaisen kulukaton. Torstaina FIA nosti kulukaton 100 miljoonaan euroon ja tarjosi kompromissia, johon kapinoivat tallit eivät tarttuneet.

Tallien mielipidettä ei kuunnella

Tallit olivat näreissään myös siitä, että FIA päätti alun perin tuoda ensi kauden sarjaan kahdet tekniset säännöt. FIA lupasi vapauksia testi- ja kehitystyöhön talleille, jotka sitoutuvat kulukattoon ja vastaavasti rajoituksia muille talleille.

Uutta sarjaa perustamaan lähtevät tallit ilmoittautuivat ensi kauden F1-sarjaan reunaehtojen kanssa. Enstonen kokouksessa tallit päättivät, etteivät ne muuta ilmoittautumistaan ehdottomaksi, ja vetivät ne kokonaan pois.

FIA teki eilen talleille kompromissiesityksen, jonka ehtona oli, että tallit muuttavat reunaehtojen kanssa tehdyt ilmoittautumisensa ensi kauden F1-sarjaan ehdottomiksi.

- Tallien enemmistön mielipidettä ei haluta kuunnella ja kymmeniä miljoonia dollareita talleille F1-sarjan tuotoista kuuluvaa rahaa on maksamatta kaudesta 2006 lähtien. Tallit ovat silti hakeneet aidosti kompromissia, vaikka vastapuolen asenne on ollut taipumaton, tallit perustelivat eropäätöstään.

F1-sarjaan tulossa vasta viisi tallia

Fotan mukaan uuteen sarjaan halutaan uusia talleja ja sen hallinnointi tulee olemaan "läpinäkyvää". Tällä tallit viittasivat FIA:n jäykkään johtamiskulttuuriin.

F1-sarjaa johtava Bernie Ecclestone on todennut aiemmin, että ero F1-sarjasta tulee kalliiksi ainakin niille talleille, joilla on sopimus FIA:n kanssa gp-sarjan ajamisesta vuoteen 2012 asti. Näitä talleja ovat Ferrari sekä Red Bullin kaksi tallia.

Eropäätöksen myötä F1-sarjan tv- ja yhteistyösopimukset jouduttaneen neuvottelemaan uusiksi, kun mahtitallit ja kirkkaimmat kuljettajatähdet poistuvat sarjasta.

Ensi kauden F1-sarjaan on ilmoittautunut tässä vaiheessa vain viisi tallia: Williams, Force India, ja kolme uutta tallia Campos, U.S. F1 ja Manor. FIA:lla tosin on jonossa tukku uusia talleja, jotka ovat kiinnostuneita tulemaan F1-sarjaan.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.