Mainos

Kantelut terveydenhuolloista ovat ennätyskasvussa

Kantelut koskevat muun muassa vanhusten hoitoa, hoitoon pääsyä ja lääkehoitoa. Viime vuonna 12 lääkäriä menetti kokonaan lääkärinoikeutensa.

Potilaiden ja heidän omaistensa tekemät kantelut terveydenhuollosta nousevat tänä vuonna ennätystasolle. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) ennakoi, että kanteluiden määrä ylittää kolmesataa vuoden loppuun mennessä. Viime vuonna kanteluita tuli 267.

Kasvua selittävät Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mukaan esimerkiksi ihmisten tietoisuus oikeuksistaan sekä hyvinkin iäkkäille tehtävät vaativat hoidot ja leikkaukset, joissa on suuri komplikaatioriski.

TEO:sta kerrotaan, että kantelut koskevat edelleen vanhusten hoitoa, leikkauksia, hoitoon pääsyä ja lääkehoitoa. Ihmiset kantelevat myös lääkäreistä ja hammaslääkäreistä, joiden pätevyyttä, terveyttä tai raittiutta he epäilevät.

- Tapaukset, joissa epäillään lääkärin päihtymystä tai sairautta, tulevat meille yleensä muuta kautta kuin potilaiden kanteluina. Meihin otetaan yhteyttä työyhteisöstä tai jos on epäselvyyttä lääkemääräyksissä, niin apteekista, apulaisjohtaja Tarja Holi kertoo.

Oikeusturvakeskus ratkaisee kantelut, jotka koskevat kuolemaan tai vakavaan vammautumiseen johtaneita hoitovirhe-epäilyä. Keskimääräinen ratkaisuaika on puolitoista vuotta. Muut kantelut menevät lääninhallituksiin, jotka puntaroivat esimerkiksi hoitotakuuseen liittyvät kantelut.

Sairaus tai päihderiippuvuus vievät ammatin

Kanteluista noin joka neljäs johtaa toimenpiteisiin.

- Toisaalta kantelijaa tyydyttää monta kertaa se, että asia on selvitetty kunnolla, sillä usein kantelija haluaa vain varmistaa, että onko kaikki tapahtunut oikein, Holi kuvaa.

TEO voi pyytää kantelun kohdetta kiinnittämään huomiota asiaan tai antaa huomautuksen tai varoituksen. Väkevin rangaistus on rajoittaa lääkärin oikeuksia joko määräajaksi tai viedä ne ammatinharjoittajalta kokonaan. Rangaistus riippuu täysin asiasta.

- Meidän täytyy yrittää miettiä seuraamus sellaiseksi, että sillä turvataan riittävä hoito ja minimoidaan riskit.

Viime vuonna lääkärinoikeudet otettiin kokonaan pois 12:lta ja määräajaksi kahdelta lääkäriltä. Holi arvioi, että tänä vuonna edetään samassa suuruusluokassa. Lääkärinoikeudet on evätty yleensä kokonaan niiltä, jotka eivät ole kyenneet hoitamaan ammattiaan sairauden tai päihderiippuvuuden vuoksi.

TEO:n mukaan myös muuhun terveydenhuollon valvontaan liittyvät asiat lisääntyvät tänä vuonna. Alkuvuoden perusteella keskus arvioi, että kanteluiden, ilmoitusasioiden ja lausuntopyyntöjen yhteismäärä nousisi puolella sadalla 706:een.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.