Kansanedustajien vaalirahailmoituksissa epätarkkuutta

Oikeusministeriöön on jo tullut kansanedustajilta tiedusteluja siitä, voiko vaalirahoitusta koskevaa ilmoitusta täydentää. Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan ilmoituksia voi toki täydentää, mutta silloin merkitään myös, milloin täydennys on tehty.

Jääskeläisen karkea arvio on, että vaalirahoitusilmoituksista parisenkymmentä on turhan ylimalkaisia. Moni ilmoittaa saaneensa rahaa tukiyhdistykseltään, mutta ei kerro, mistä sen rahat ovat peräisin. Myös yrityksiltä saatuja tukia ei aina eritellä. Epäselväksi siis jää, moneltako yritykseltä tukea on tullut ja millaisia euromääriä ja ovatko tuet siis sellaisia, että niistä olisi pitänyt kertoa tarkemmin.

Oikeusministeriöllä ei ole velvollisuutta tai oikeuttakaan tarkastaa puutteelliselta vaikuttavaa ilmoitusta.

- Me vain otamme sen vastaan, ja ihmettelemme muiden mukana, Jääskeläinen kuvaa.

Hän muistuttaa, että Euroopan neuvoston korruption vastainen toimielin Greco suositteli jo Suomea tarkentamaan vaalirahoitusilmoituksia. Tämä toteutunee, kun vaalirahoituslakia pikapuoliin ryhdytään uudistamaan.

Nykyisin lain rikkomisesta ei seuraa mitään rangaistusta. Vaalijohtaja kannattaa myös tähän muutosta, mutta tarkkaan mietittynä.

- Mutta se täytyy tehdä sellaiseksi, että sanktioita tulee vain ihan selkeistä tapauksista. Muutoin on aina mahdollisuus, että kateelliset ehdokkaat ilmiantavat toisiaan jostain kahvikupin vastaanottamisesta ja muusta ihan mitättömästä.

Hyvä ajatus ei toiminut

Vaalirahoituslakia säädettäessä lähdettiin siitä, että poliitikot vapaaehtoisesti pitäisivät pelin puhtaana ja poliittisen vastuun kantaminen ilmoitusten oikeellisuudesta riittäisi.

- Minusta se oli hyvä ajatus. Valitettavasti se ei reaalimaailmassa vain voinut toteutua.

Greco laittaisi ilmoitusten oikeellisuuden puolueettomaan valvontaan. Oikeusministeriötä Greco ei pitänyt riittävän puolueettomana - ministeriötähän johtaa poliittisesti valittu ministeri, ja hallitus edustaa vain osaa puolueista. Greco julkaisi suosituksensa loppuvuodesta.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ilmoitti alkuvuodesta, että säädöksiä tarkennetaan. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin vaalirahoista alkanut jupakka pisti valmisteluun vauhtia. Brax ilmoitti tänään, että uudistustyö aloitetaan ripeästi.

Vaalirahoitusilmoituksen taustalla on politiikan avoimmuuden periaate. Vaalirahoituksen tulee olla avointa, jotta äänestäjät pystyvät arvioimaan, millaisia kytköksiä ehdokkaalla on taloudellisiin tukijoihinsa.

Lain noudattaminen on kansanedustajien oman moraalin varassa, eikä ilmoittamatta jättämisestä seuraa rangaistusta.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat