Kansanedustajat etsivät tietä koulurauhaan: "Kouluille asetettava kännykkäkielto olisi mielenterveysteko"

Kansanedustajat: Kiusaamiseen puututtava 2:19
Kansanedustajat: Kiusaamiseen puututtava.

Kansanedustajat korostivat aikuisten vastuuta ja älypuhelinten ja sosiaalisen median haittoja, kun eduskunta keskusteli keskiviikkona koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta Vantaan Viertolan ampumistapauksen jälkimainingeissa.

Keskustelun taustalla oli kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajien yhteinen keskustelualoite.

Perussuomalaisten Sara Seppäsen mukaan kouluihin tarvitaan lisää kohtaamista ja välittämistä, vähemmän digitaalisuutta ja puhelimia.

– Kiusaaminen ja lapsille sopimaton sisältö on yhä enemmän siirtynyt puhelimiin. Pahaa on helpompi sanoa netissä kuin kasvotusten. Kouluille asetettava kännykkäkielto olisi mielenterveysteko, Seppänen sanoi perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa.

Seppäsen mukaan perussuomalaiset haluaa pienryhmät takaisin kouluihin oppimisrauhan parantamiseksi.

– Ei ole kenenkään etu, että opetuksen sijasta tunnit tuhlataan toistuvasti järjestyksenpitoon. Inkluusio, se on kaunis ajatus, mutta se ei todellisuudessa auta niitä, jotka eniten apua tarvitsevat, Seppänen sanoi.

"Koulut heijastelevat ympäröivää yhteiskuntaa"

Keskustan Petri Honkonen oli Seppäsen kanssa samoilla linjoilla älylaitteiden aiheuttamista haitoista.

– Koulupäivää tulee rauhoittaa ulkoisilta ärsykkeiltä, jotka häiritsevät niin lasten kuin myös meidän aikuistenkin keskittymistä. Älylaitteiden aiheuttama levottomuus ja mahdollisuus kiusata toisia oppilaita eivät kuulu kouluun eivätkä myöskään vapaa-aikaan, Honkonen sanoi.

Vasemmistoliiton Jussi Saramo puolestaan muistutti, että tapahtumat koulujen seinien sisällä heijastelevat ympäröivän yhteiskunnan tapahtumia.

– Kun vain käväiseekin somessa ja katsoo, miten aikuiset ihmiset siellä käyttäytyvät, ei ihmettele, että pitkään vähentynyt koulukiusaaminen on taas lisääntynyt. Vastuu on aina meillä aikuisilla, Saramo sanoi.

Tallenne koko keskustelusta.

Hallituksen ja opposition vastakkainasettelu nousi pintaan

Myös hallituksen ja opposition vastakkainasettelu nousi pintaan keskustelussa, kun opposition edustajat kyseenalaistivat hallituksen leikkauspolitiikan.

– En ole aivan varma, onko hallituksessa todella ymmärretty, mitä lasten ja nuorten pahoinvointi on, koska te olette itse kauniista puheista huolimatta leikanneet kymmeniä ja satoja miljoonia nimenomaan lapsilta ja nuorilta, vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta sanoi ja sai aikaan hälinää istuntosalissa.

Myös SDP:n Nasima Razmyar muistutti koulujen ja sosiaalipalveluiden resursseista.

– Välittämistä on myöskin se, että meillä on tarpeeksi paljon resursseja, koska sillä rahallahan nimenomaan saadaan niitä nuorisotyöntekijöitä, lastensuojelutyöntekijöitä, kuraattoreita sekä opettajia, ja siinä, arvoisa ministeri, meillä päättäjillä on suuri vastuu, Razmyar sanoi suunnaten sanansa opetusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.).

– Tässäkin mielessä valitettavasti kehysriihen päätökset eilen olivat suuri pettymys, Razmyar jatkoi.

Mikä estää onnellisuutesi? Nuoret vastasivat 4:15
MTV kysyi nuorilta, miksi nuoret eivät ole niin onnellisia kuin voisivat olla.

Lue myös:

    Uusimmat