Koulu-uhkausten määrä kasvanut selvästi ja kyseessä on vain jäävuoren huippu – "Hätäkeskus ja poliisi helisemässä"

Poliisihallitus avaa MTV:llä sitä, mihin jatkuva koulu-uhkailujen tutkiminen on johtanut 12:51
Poliisihallitus avaa MTV:llä sitä, mihin jatkuva koulu-uhkailujen tutkiminen on johtanut.

Poliisin tietoon tulleet koulu-uhkaustapausten määrät ovat kasvaneet selvästi. Pelkästään viime vuonna poliisi kirjasi useita satoja koulu-uhkauksiin liittyviä asianimikkeitä. Poliisin mukaan luvuissa on vain jäävuoren huippu.

Koko haastattelu on katsottavissa artikkelin alun videolta.

Tässä poliisin tiedot mahdollisista koulu-uhkauksista vuodesta 2022 vuoteen 2023. Lisäksi tämän vuoden huhtikuun alkuun mennessä tapauksia on kirjattu noin 160, joista noin 130 laittomana uhkauksena ja reilut 30 ennalta estävänä erityistoimintana.

Tapauksista satakunta on vakavasti otettavia, toteaa poliisi.

Se on kolmesta viiteen tapausta per viikko, joita poliisi selvittää, että onko uhkauksessa todella perää. Ja ne ovat niitä, jotka me otamme todellakin vakavasti, kertoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.

Onko näissä luvuissa vain jäävuoren huippu?

Kyllä sanoisin, että näissä luvuissa on se jäävuoren huippu. Osa tapauksista on sellaisia, että ne eivät tule poliisin tietoon.

Jos puhutaan vuositasolla, niin paljonko resursseja kuluu koulu-uhkausten vuoksi?

Veikkaisin, että useampia satoja tuhansia euroja. 

Moni uhkaus on tehty pilan päiten.

Niin hätäkeskuksessa kuin poliisissa ollaan helisemässä. Sen paremmin hätäkeskus kuin poliisikaan ei voi ottaa niitä ilmoituksia leikillä, vaan niihin pitää suhtautua yhtä vakavasti, varsinkin jos ilmoituksen lähtötietojen perusteella ei mitään muuta vaihtoehtoa ole. 

Vantaan koulutragedia on kiihdyttänyt perättömiä uhkauksia

Osa uhkauksista on poliisin mukaan lapsen ja nuoren hätähuutoja.

– Nuorten mielenterveysongelmat ja muut yksityiselämään liittyvät hankaluudet saattavat oireilla juuri tällä tavalla, että viimeinen hätähuuto on se uhkaus. Tai sitten se on se, mitä todellakin aiotaan tehdä. 

Poliisista kerrotaan, että Vantaan koulutragedia on kiihdyttänyt nimenomaan perättömien koulu-uhkausten määriä. Poliisi muistuttaa, että turhien uhkailujen tekeminen vie poliisin voimavaroja pois sieltä, missä on todellinen hätä, eivätkä tekijätkään jää seuraamuksetta.

– Rangaistukset pyörivät sakkorangaistuksista kahden vuoden vankeusrangaistuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat